Ga naar de inhoud
Na hartstilstand

'Familie Nouri wilde 60 miljoen euro van Ajax'

Een spandoek voor Abdelhak Nouri in de Johan Cruijff Arena, vorig jaar augustus. Beeld © ANP

De familie van Ajax-speler Abdelhak Nouri eiste aanvankelijk een schadevergoeding van 60 miljoen euro van de club. De familie kreeg uiteindelijk bijna 8 miljoen. Dat schrijft journalist Menno de Galan in zijn nieuwe boek 'Ajax in crisis'.

De destijds 20-jarige Nouri werd in 2017 tijdens een oefenwedstrijd getroffen door een hartstilstand. Hij liep daarbij zware hersenschade op. Er kwam veel kritiek op het handelen van het medisch personeel van Ajax, dat te laat zou hebben ingegrepen. 

Lange onderhandeling

Er werd jarenlang onderhandeld over een schadevergoeding aan de familie van de talentvolle speler. "Er is bijna vijf jaar over gesteggeld, veel te lang, maar Ajax zal de familie van de door een hartstilstand getroffen voetballer een netto schadevergoeding betalen van 7.850.000 euro. Een fors bedrag, maar een schijntje vergeleken met de som die aanvankelijk wordt geëist", schrijft De Galan. 

Het bedrag van 60 miljoen dat de familie Nouri aanvankelijk eiste was gebaseerd op het bedrag dat de speler verdiend zou kunnen hebben als zijn carrière tot volle wasdom was gekomen.

Mino Raiola

De inmiddels overleden voetbalmakelaar Mino Raiola schetste volgens De Galan in een rapport een carrière die Nouri onder meer een transfer naar FC Barcelona en lucratieve deals in het Midden-Oosten toeschreef. 

In 2022 kwam het tot een schikking in de zaak tussen de familie Nouri en Ajax.