Ga naar de inhoud
Politie en OM geschokt

'Gelekte staatsgeheimen: huis van tolk lag vol gevoelige informatie'

Beeld © ANP

Het huis van de Rotterdamse tolk die momenteel vastzit op verdenking van het lekken van staatsgeheimen, lag vol met grote hoeveelheden uiterst vertrouwelijke informatie. Dat schrijft De Telegraaf op basis van bronnen rond het onderzoek.

Volgens de krant zijn de politie en het Openbaar Ministerie (OM) geschokt over de hoeveelheid aangetroffen materiaal in de woning van de 64-jarige tolk. Er zouden talloze gegevensdragers, vooral usb-sticks, in beslag genomen zijn met informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en politie.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte van lekken staatsgeheimen is tolk bij politie

De man, Abderrahim el M., heeft een lange staat van dienst bij de politie en justitie. Volgens het OM was hij werkzaam bij de NCTV en voerde hij ook werkzaamheden uit voor de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. Hij werkte in tal van gevoelige onderzoeken.

Tegen El M. rezen enkele jaren geleden vermoedens dat hij informatie doorspeelde aan Marokko, zijn moederland, meldt de krant. Het is niet duidelijk wat daar toen mee is gebeurd.

Zitten nog vast

El M. werd drie weken geleden aangehouden, samen met een 35-jarige vrouw uit Gouda. De vrouw werkte sinds kort voor de politie. Daarvoor was ze ook werkzaam bij de NCTV. Beide verdachten zitten vast in beperkingen. Dat betekent dat ze alleen contact met hun advocaten mogen hebben.

Medewerkers NCTV verdacht van het lekken van staatsgeheimen: wie is er in gevaar?

04:22