Ga naar de inhoud
Nederland

'Verban gevaarlijke reuzenberenklauw uit Nederland'

Schapen eten van reuzenberenklauw. Beeld © RTL Nieuws

Als het aan milieukundige Wilfred Reinhold ligt, komt er een landelijke actie om de reuzenberenklauw uit de Nederlandse natuur te verdrijven. "We zijn niet gewend dat er gevaarlijke planten in het veld staan", zegt Reinhold tegen RTL Nieuws.

De oprukkende plant groeit van oorsprong niet in ons land en het sap kan pijnlijke wonden en blaren veroorzaken. Dat de reuzenberenklauw link is voor bijvoorbeeld spelende kinderen, heeft Zamarra Kok ondervonden. Haar kinderen zitten na het spelen bij de plant onder de blaren. "Ze gillen het uit van de pijn", vertelde ze gisteren.

De plant, niet te verwarren met de ongevaarlijke inheemse berenklauw, zie je op steeds meer plekken opduiken, zegt Reinhold. "Als we het nu niet aanpakken, worden de problemen alleen maar groter. Het kost veel inzet om de plant te bestrijden, de plant is moeilijk te verwoesten." 

Wortel en al

Thumbnail

Dat moet namelijk met wortel en al. Er worden nu schapen ingezet om de plant te bestrijden, maar die eten niet de wortel op. Reinhold twijfelt daarom aan het nut.

Reinhold pleit voor een landelijke actie tegen de plant. Nu zijn er gemeenten die wel iets doen, maar dat is te weinig, vindt hij. Ook wil hij dat er voorlichting komt, want veel mensen weten niet dat de plant gevaarlijk is.

Ook oppassen met honden

De plant scheidt sap af die in combinatie met licht pijnlijke blaren kunnen veroorzaken. Als het sap in je ogen komt, kun je zelfs blind worden. Hondenbezitters moeten oppassen waar ze hun hond uitlaten. Ook honden kunnen blaren krijgen van reuzenberenklauw.

De milieukundige wil ook dat de plant niet meer mag worden verkocht. De reuzenberenklauw is ooit geïmporteerd omdat het een indrukwekkende plant is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore