Ga naar de inhoud
Noodpompen ingezet

Na natste oktober koersen we af op kletsnatte november: 'Droogt niet op'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Ronald Speijer

Onze zuiderburen maken zich op voor mogelijke overstromingen, maar ook wij moeten rekening houden met heel veel nattigheid. Met pas een kwart van de maand achter de rug, naderen we de gemiddelde hoeveelheid neerslag voor heel november al.

"We gaan geheid over het gemiddelde heen", zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. Deze maand is in De Bilt al 57 millimeter regen gevallen, terwijl daar normaal gemiddeld over de hele maand 76 millimeter valt. "Het belooft weer heel nat te worden."

En dat geldt de komende dagen zeker voor de zuidelijke provincies. In het noorden van Frankrijk en het zuiden van West-Vlaanderen wordt zelfs gewaarschuwd voor mogelijke overstromingen.

In Frankrijk is de afgelopen twintig dagen drie keer zoveel regen gevallen als normaal gesproken in heel november. Sinds maandag is er sprake van noodweer. De brandweer heeft al 860 keer uit moeten rukken, 5200 mensen werden afgesloten van hun drinkwatervoorziening en ongeveer zestig huizen kwamen onder water te staan.

Geen buffer

Het zuiden van Nederland gaat nog 'een staartje' meepakken van het lagedrukgebied in België en Frankrijk. En dat terwijl ook in Nederland sprake is geweest van een extreem natte oktober, de natste sinds het begin van de metingen. "Begin november is niet droger geworden. Het is blijven regenen", zegt Huizinga. "Afgelopen nacht viel weer meer dan 20 millimeter regen."

"Bij ons is de grond ook aardig verzadigd aan het raken", legt de meteoroloog uit. Sommige waterschappen zijn zelfs al bezig met noodpompen, die het water wegpompen.

Het is voor de herfstperiode niet vreemd dat er veel regen valt, vooral in de kustgebieden door het nog warme zeewater. De hoeveelheden die nu vallen zijn, zeker vergeleken met de afgelopen jaren, wel extreem. "Ik verwacht dat eind morgenmiddag en in de avond in de zuidelijke provincies zo'n 10 tot 15 millimeter regen valt."

Ook goed nieuws

Huizinga wil wel een lichtpuntje noemen. De buien nemen in het weekend wat intensiteit betreft af. "Zaterdag is er best wat ruimte voor zonneschijn", zegt Huizinga. "Zondag verdwijnen de meeste buien uit het weerbeeld. Het wordt overwegend droog."

De opklaringen betekenen ook dat het qua temperatuur afkoelt. Vooral in de nachten wordt het frisser. "Vooral in de nacht van zaterdag op zondag wordt het kouder, op sommige plekken in Nederland kan zelfs nachtvorst voorkomen", zegt Huizinga.

Na zondag neemt de temperatuur weer iets toe, omdat er dan ook weer lagedrukgebieden met regen aankomen. En die regen blijft. "De regenkleding en paraplu kun je beter niet opbergen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update