Ga naar de inhoud
SGP-leider protesteert

Directeur abortuskliniek over protest SGP-leider: houd je aan de regels

Ook in 2019 werd geprotesteerd bij abortuskliniek Gynaikon Beeld © ANP

Abortuskliniek Gynaikon heeft regelmatig problemen met een groepje antiabortusactivisten, waar SGP-leider Chris Stoffer zich vandaag bij aansluit om zijn standpunt over abortus duidelijk te maken.

Tegen de gemeentelijke regels in spreken sommige activisten toch vrouwen aan in de buurt van de vestiging in Rotterdam, zegt directeur Gerrit Zomerdijk. Over de actie van Stoffer zegt Zomerdijk: "Hij mag daar staan, als hij zich maar netjes aan de regels houdt."

Recht op privacy

"De vrijheid van meningsuiting is een heel groot goed in Nederland, het is ontzettend belangrijk om daar niet aan te knibbelen", zegt Zomerdijk. "Onze patiënten hebben echter ook recht op privacy. Zij horen onbelemmerd toegang tot onze kliniek te krijgen. Daar zijn allemaal regels voor."

Zo is voor de kliniek in Rotterdam vastgelegd dat betogers aan de overkant van de straat mogen staan, mits ze dat aan de gemeente melden. "Ze mogen ook niemand aanspreken die naar onze kliniek gaat."

De actie van Stoffer wordt hem niet in dank afgenomen door VVD-leider Dilan Yeşilgöz:

Yeşilgöz: 'Heel erg klaar met dit oerconservatieve gedoe'

01:10

Politie bellen

In principe werkt de regeling, zegt Zomerdijk: "Maar er is een aantal dames dat denkt dat het allemaal anders kan." Die spreken volgens de directeur van Gynaikon toch willekeurige vrouwen aan, van wie ze vermoeden dat ze naar de kliniek gaan. "Als wij het in de gaten hebben, bellen we de politie. Die komt dan ook." Om echt te kunnen ingrijpen, moeten politiemensen wel zelf constateren dat iemand de regels overtreedt. Meestal blijft het daarom bij een gesprek.

Over de samenwerking met de gemeente Rotterdam en burgemeester Ahmed Aboutaleb is Zomerdijk tevreden. "Ik ben blij met zijn beleid, dat is in sommige gemeenten heel anders."

De SGP heeft duidelijk gemaakt dat Stoffer en kandidaat-Kamerlid Diederik van Dijk wel bij klinieken gaan staan, maar niet van plan zijn om daar zelf mensen aan te spreken. Gynaikon hoopt dus dat ze zich daaraan zullen houden.

Aantal
Lees ook
Aantal abortussen in 2022 met bijna 15 procent gestegen: hoe kan dat?

Boze reacties

Partijleider Mirjam Bikker van de ChristenUnie uit voorzichtige kritiek op de SGP. Bikker zou zelf niet met betogers bij een abortuskliniek gaan staan, zegt ze in het Radio 1 Journaal. De politica vindt het een 'groot goed' dat demonstreren mag, 'maar altijd in het besef dat vrouwen daar in een noodsituatie zijn'. Ze vindt het wel kunnen als mensen 'in alle bescheidenheid' het gesprek aangaan met vrouwen die dit overwegen.

Soms hebben 'hulpverleners toch iets kunnen betekenen voor die vrouwen' bij zo'n ontmoeting, zegt Bikker. Ze kent naar eigen zeggen verhalen van vrouwen die onder druk stonden van hun familie om abortus te laten uitvoeren of knel zaten met huisvesting.

Ook VVD-leider Dilan Yeşilgöz is niet te spreken over de actie van de SGP. Ze is 'klaar met dit oerconservatieve gedoe', schrijft Yeşilgöz op X. "Onbegrijpelijk dat je je daarmee inlaat", zegt ze tegen SGP-leider Stoffer. "Wij laten ons niet tientallen jaren terug in de tijd zetten", aldus Yeşilgöz op X. "Voor de deur van een abortuskliniek betogen tegen vrouwen die echt geen eenvoudige keuze hebben gemaakt, is ronduit intimiderend."