Ga naar de inhoud
Nederland

Honderdduizenden op de been bij zonnige Bevrijdingsfestivals

Beeld © ANP

Onder een heerlijke zonnetje zijn op veertien plekken in het land de bevrijdingsfestivals in alle hevigheid losgebarsten. Premier Rutte gaf aan het begin van de middag in het Stadspark in Groningen de aftrap door het vrijheidsvuur aan te steken.

Door het hele land trekken de meest uiteenlopende muziek- en theateracts honderdduizenden naar de podia. Aan boord van de traditionele helikopters zitten dit jaar Kovacs, Nielson, het dj-duo Sunnery James en Ryan Marciano en ook rapveteraan Def P. Zij reizen als ambassadeurs van de vrijheid de verschillende festivals af om op te treden.

Afsluiting op de Amstel
Bevrijdingsdag wordt feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Dit jaar speelt het Radio Filharmonisch Orkest en betreden Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling het podium op de Amstel.

Ook RTL-verslaggever Pepijn Crone zat vanochtend aan boord van één van de helikopters, hij kreeg een lift naar Zwolle:

Het festival in Zwolle is zonder twijfel de grootste van het land. Het terrein begint al aardig vol te lopen, er worden zo'n 130.000 mensen verwacht.

Op het Malieveld staan vanmiddag onder meer Maan, The Cool Quest en Kenny B:

Rockband John Coffey beet het spits af in Utrecht. Daar staan later vandaag nog Jett Rebel en Dazzled Sticks op het hoofdpodium:

In Rotterdam verzamelen muziekliefhebbers zich bij de Euromast. Daar staan optredens van Friends of the Family, Kraantje Pappie gepland.

Ook in het hoge noorden is het perfect festivalweer:

Meer op rtlnieuws.nl:

Wat een weertje: 'Het wordt op en top genieten' Bevrijdingsdag begonnen met aansteken bevrijdingsvuur