Ga naar de inhoud
Lage-inkomensgrens

Nederlanders liepen 'historisch lage kans op armoede' door energietoeslag

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Richard Brocken

Als het over armoede in Nederland gaat, klinkt er vaak slecht nieuws, maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is er een lichtpuntje. Het risico om in armoede terecht te komen lag vorig jaar op het laagste niveau sinds 1977. Dat komt door de energietoeslag.

Armoederegelingen zijn een doolhof, de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen was vrijwel direct uitgegeven en hoge accijns voor armoedebestrijding zijn een sigaar uit eigen doos.

Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is er niet alléén maar slecht nieuws: door inkomensondersteunende maatregelen had een kleiner deel van de bevolking vorig jaar kans om in armoede te vervallen.

Armoederegelingen
Lees ook:
Armoederegelingen zijn doolhof en oneerlijk: 'Scheelt honderden euro's per maand waar je woont'

Zo'n 3,8 procent van de Nederlanders had in 2022 het risico om in armoede terecht te komen. Het gaat dan om huishoudens die onder de lage-inkomensgrens vallen. Die grens lag volgens de definitie van het CBS in 2022 tussen de 1200 en 2300 euro netto per maand, afhankelijk van de samenstelling van het huishouden.

Als de overheid deze groep niet had ondersteund, dan was het armoederisico voor vorig jaar uitgekomen op 5,9 procent. Dat staat gelijk aan ongeveer 989.000 mensen, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Wat is armoede eigenlijk? Z zocht het uit:

Zo groot is de armoede in ons land

02:22
Z legt het verschil uit tussen de lage-inkomensgrens en de niet-veel-maar-toereikendgrens.

Een van de maatregelen waarmee de overheid huishoudens met een laag inkomen tegemoetkwam, was de energietoeslag.

Daarnaast ontvingen alle huishoudens eind vorig jaar een korting van 380 euro op hun energierekening. Armoede en bestaanszekerheid zijn ook nu nog belangrijke thema's in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Kinderen met risico op armoede

Het CBS merkt verder op dat ook het aantal kinderen met armoederisico historisch laag was. In totaal woonden zo'n 165.000 kinderen in een gezin dat risico liep op armoede, 27.000 minder dan een jaar eerder.

Wel is er een verhoogd risico voor kinderen uit vluchtelingenlanden, constateert het CBS. Zo leeft bijna de helft van de kinderen afkomstig uit Syrië in een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens.

Geen
Lees ook:
Geen geld voor schoolspullen: steeds meer kinderen krijgen hulp

Verder stelt het CBS dat bijna een kwart van de Nederlanders die risico liepen op armoede in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) wonen.

Vooral in Rotterdam was het risico met 7,9 procent relatief hoog. In de Gelderse gemeente Rozendaal was het risico op armoede het laagst (1,2 procent).

Bekijk ook: Brenda stookt nauwelijks om geld te besparen

01:59
Sinds de energiekosten in 2022 zijn gestegen, heeft Brenda Hagen haar verwarming niet meer aangezet. Ook nu het weer kouder begint te worden blijft de verwarming uit.