Ga naar de inhoud
Nieuwe afspraken

Mobieltjes vanaf nieuw schooljaar ook op basisschool in de ban

Beeld © ANP

In het nieuwe schooljaar 2024-2025 wordt het gebruik van mobiele telefoons ook in het primair en voortgezet speciaal onderwijs niet meer toegestaan. Dat heeft minister Mariëlle Paul (Onderwijs) vandaag afgesproken met belangenorganisaties.

De basisscholen en scholen in het gespecialiseerd onderwijs volgen daarmee afspraken die al voor de zomer gemaakt werden met middelbare scholen. Alleen als de mobiele telefoons noodzakelijk worden geacht voor de inhoud van de les, mogen ze worden gebruikt. Ook als leerlingen afhankelijk zijn van de telefoon bijvoorbeeld om medische redenen is dit toegestaan.

"Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd een mobieltje. Daarom ben ik blij dat we nu voor alle scholen hebben afgesproken dat mobieltjes in principe niet meer zijn toegestaan in de klas", zegt Paul.

"Zo beschermen we de leerlingen, waarbij het mogelijk blijft om een mobieltje te gebruiken als dat écht nodig is. Geen mobieltje meer in de klas biedt duidelijkheid voor iedereen. We hebben in het voortgezet onderwijs gemerkt dat het snel went en rust geeft aan leerlingen en leraren." Een wettelijk verbod komt er overigens niet. Op een later moment wordt geëvalueerd of dat wel nodig is. 

Strijd
Lees ook:
Strijd tegen de mobieltjes: dit 'Zakkie' moet docenten gaan helpen

Het is de komende tijd aan alle scholen om met leraren, leerlingen en hun ouders te bespreken hoe het weren van mobieltjes uit de klas er precies uit gaat zien. De afspraken die worden gemaakt gaan dan vervolgens in het nieuwe schooljaar in. 

Op het middelbaar onderwijs gebeurt dit al vanaf januari volgend jaar. Tot die tijd proberen scholen op allerlei manieren nog op hun eigen manier om te gaan met mobieltjes in de klas.

Bekijk ook: Geen mobieltjes op deze school, 'kinderen praten weer met elkaar'

01:44
"Goedemorgen, je mag je telefoon in de bak doen." Op het MY college in Spijkenisse zijn telefoons al zes jaar lang verboden. Niet alleen in de klas, ook tijdens de pauze.