Ga naar de inhoud
Niet goed? Geld weg

Consumentenorganisaties: pas op voor onbetrouwbare webshops, fraude neemt toe

Archieffoto Beeld © ANP

'Eerst reviews checken, dan bestellen', luidt de nieuwe campagne van een vijftal consumentenorganisaties. Met de feestdagen in aantocht waarschuwen de organisaties voor onbetrouwbare webwinkels die frauderen.

Check altijd goed de betrouwbaarheid van webwinkels, waarschuwen de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Consumentenbond, het Europees Consumenten Centrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie.

Fraude neemt toe

LMIO verwacht voor dit jaar meer dan 40.000 aangiftes over aan- en verkoopfraude. Zeker 14.000 van die meldingen hebben betrekking op webwinkels die na een betaling niet hebben geleverd. De organisatie heeft al duizend malifide webshops offline laten halen, ruim 30 procent meer dan vorig jaar.

250.000
Lees ook:
250.000 slachtoffers, pakkans amper 1 procent: online oplichting loont

Ook de Fraudehelpdesk ziet een toename in de gemiddelde schade door fraude met online aankopen. 

Niet goed, geen geld terug

De fraudemeldingen gaan vooral over bestellingen die veel te laat of helemaal niet worden geleverd. De retourkosten zijn vaak onverwacht hoog en er is in veel gevallen geen contactmogelijkheid. Geld wordt niet of nauwelijks teruggestort.

Met de feestdagen in aantocht zit niemand te wachten op een miskoop of een bestelling die veel te laat of niet aankomt, stelt directeur Consumenten Edwin van Houten van de ACM. "Check dus eerst goed de review voor je ergens bestelt. Met zo'n snelle check filter je de oplichters of webshops die hun zaken niet op orde hebben er bijna altijd uit."

Voor 60 euro opgelicht door webshop kinderspeelgoed

Marjon uit Oude Pekela bestelde voor 60 euro kinderspeelgoed bij een malafide webshop. "Spullen van Spiderman en dingetjes voor de zandbak. Ik heb er nooit iets van gezien."

"Normaal gesproken kosten die Spidermanpoppetjes 10 à 15 euro, bij deze webshop 6,99 euro. Dus ik dacht nog: 'korting, ik heb geluk'."

"Ik heb ze gebeld en gemaild, maar ik heb nooit iets ontvangen. Ook mijn bank zegt niets voor me te kunnen doen, de site is intussen wel bekend bij de politie."

Bekijk ook: Weg met je wachtwoord, zo werken passkeys

03:00
"Wat is nou dat wachtwoord ook alweer?"
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update