Ga naar de inhoud
Man en een vrouw

Medewerkers NCTV en politie aangehouden om lekken staatsgeheimen

De NCTV valt onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dat zit in het JuBi-gebouw in Den Haag. Beeld © ANP

De politie heeft een huidige en een voormalige medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aangehouden. Ze worden verdacht van het bezitten en lekken van staatsgeheimen.

Het gaat om een 64-jarige man uit Rotterdam die werkzaam is bij de NCTV en ook werkzaamheden uitvoert bij de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. De andere aangehouden persoon is een 35-jarige, vrouwelijke voormalig medewerker van de NCTV die sinds kort bij de politie werkt. 

De verdachten zijn gisteren voorgeleid bij de rechter-commissaris, die besloot dat ze 14 dagen in hechtenis blijven. De 64-jarige is een tolk uit Rotterdam van Marokkaanse afkomst, melden bronnen aan RTL Nieuws.

In beperkingen

De verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact met hun advocaten mogen hebben.

Het Openbaar Ministerie zegt dat het onderzoek van de Rijksrecherche, onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, in volle gang is. Er hebben op verschillende plaatsen doorzoekingen plaatsgevonden, zo meldt het persbericht.

NCTV:
Lees ook:
NCTV: meer dreiging tegen Nederland na koranverscheuring

Dreigingsbeeld

De NCTV is een instantie die valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is elf jaar geleden ingesteld om Nederland te beschermen tegen bedreigingen die de maatschappij kunnen ontwrichten. ​De NCTV is vooral bekend vanwege het Dreigingsbeeld Terrorismebestrijding Nederland (DTN). Dit wordt vier keer per jaar opgesteld, onder meer op basis van informatie van inlichtingendiensten en deskundigen.

 

Verdachte
Lees ook:
Verdachte van lekken staatsgeheimen is tolk bij politie