Ga naar de inhoud
Zoveel aandacht

Gereanimeerde PSV-supporter weer op de been, KNVB noemt stilleggen wedstrijd 'logisch'

Bij een stand van 1-1 werd de wedstrijd stilgelegd. Beeld © ANP.

PSV-supporter Jason (45) is 'weer helemaal op de been', nadat hij zondag op de tribune bij PSV-Ajax gereanimeerd werd. Dat zegt hij tegen Omroep Brabant. Hij is dankbaar voor alle hulp die hij kreeg, maar verbaast zich wel over het feit dat de wedstrijd werd gestaakt. De KNVB daarover: "Het was een logische reactie op onrust onder het publiek."

Jason kreeg zondagmiddag – terwijl zijn club nog even wat moeite leek te hebben met Ajax  - een epileptische aanval in het Philips Stadion.

Toen hulpverleners zich in het Philips Stadion over Jason ontfermden, werd de wedstrijd op het veld gestaakt. Het was scheidsrechter Danny Makkelie die met zijn handen een hartmassage nabootste en resoluut de fluit naar de mond bracht. Zo verplaatste de aandacht van ruim 35.000 supporters zich van het veld naar de onfortuinlijke supporter uit Bladel.

Jason vertelde daarover gisteravond tegen Omroep Brabant: "Je wordt daar de tribune af gedragen en de wedstrijd wordt stilgelegd. Daar sta ik achteraf wel van te kijken."

Om daaraan toe te voegen: "Ik weet niet wat ik ervan vind dat dat met zoveel aandacht gaat."

RKC-keeper
Lees meer:
RKC-keeper Vaessen werd 'preventief gereanimeerd', dit is waarom

Er is geen protocol dat voorschrijft wat er met de wedstrijd moet gebeuren wanneer op de tribunes een supporter wordt gereanimeerd, legt woordvoerder Daan Schippers van de KNVB uit aan RTL Nieuws. Per situatie wordt er geanticipeerd. 

Logisch en passend

In dit geval ontstond volgens de woordvoerder veel reuring op de tribunes in Eindhoven. "Scheidsrechter Makkelie hoorde vervolgens vanaf de zijlijn wat er aan de hand en besloot te fluiten."

Een logisch en passend antwoord op de situatie, meent Schippers. "Bovendien konden de clubartsen van beide clubs zo ook snel het veld oversteken."

Moet
Lees meer:
Moet je doorvoetballen na reanimatie op het veld? Meestal gebeurt dat wel

Dat zag ook ESPN-kijkend Nederland. Woordvoerder Sanne Clements van PSV: "We maken hier weleens vaker mee dat een supporter onwel wordt. Ook bij andere clubs gebeurt dat. Nu viel het alleen erg op, doordat de wedstrijd werd stilgelegd."

Clements omschrijft wie er allemaal paraat staan als zich op de tribunes een medisch noodgeval voordoet. "De EHBO-ers gaan er natuurlijk direct naartoe. Er staat bij elke wedstrijd ook een ambulance met medisch personeel. Dan is er nog een stadionarts. Dat allemaal omdat er tienduizenden mensen bij elkaar zijn en er dus altijd iets kan gebeuren."

Clubartsen hielpen ook

Daarnaast waren er dus nog de twee clubartsen, die zich over het veld spoedden om te helpen. Jason daarover tegen de regionale Brabantse nieuwszender: "Het is erg fijn en bijzonder. Zeker dat de arts van zo'n tegenstander mij meteen helpt. Dus bij dezen erg bedankt."

Die arts van de tegenstander – Maikel van Wijk – hoorde die woorden van dank inmiddels ook, laat woordvoerder Miel Brinkhuis van Ajax weten.

"Maikel heeft laten weten dat de credits wat hem betreft uit moeten gaan naar het EHBO- en ambulancepersoneel dat snel gehandeld heeft. En naar onze collega van PSV."

Man
Lees meer:
Man die werd bestolen tijdens epileptische aanval krijgt envelop met geld terug

Ook de Eindhovense clubarts toont zich bescheiden, aldus Sanne Clements. "Hij noemt zichzelf maar een heel klein schakeltje in het geheel."

Supporter Jason kreeg zijn epileptische aanval bij een stand van 1-1. Hij miste maar liefst vijf doelpunten, waarvan er drie werden gescoord door PSV'er Hirving Lozano.

Echte helden

Die werd dan ook uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Maar 'we weten allemaal wie deze wedstrijd de echte helden waren', schrijft de supportersvereniging van PSV op haar website:

"Alle hulpverleners in het Philips Stadion. Alle stewards, EHBO'ers, artsen, ambulance-medewerkers en iedereen die nog meer geholpen heeft: bedankt voor jullie inzet!"

Beide clubs hebben inmiddels contact gezocht met Jason. Ajax laat weten: "We vinden het fijn voor Jason dat hij gisteren weer naar huis mocht en hebben hem sterkte gewenst."

Uniek
Lees meer:
Uniek dieptepunt voor Ajax: laatste na ruim verlies tegen PSV