Ga naar de inhoud
Onvrede

Kritiek op grote hervorming politie, commissielid stapt op

Vertrekkend commissielid Inge Bryan is het niet eens met hoe de korpsleiding van de politie een grote hervorming doorvoert. Beeld © ANP Photo

Een lid van een commissie die toezicht houdt op een grote hervorming bij de politie, is uit onvrede opgestapt. Dat zeggen goed ingevoerde bronnen tegen RTL Nieuws. Het gaat om ICT-topvrouw Inge Bryan, die onder meer vindt dat de korpsleiding onvoldoende de bezem door de politietop haalt.

Inge Bryan heeft laten weten per 1 november uit de zogeheten commissie Schneiders te stappen. Ze schrijft het oneens te zijn met de manier waarop de korpsleiding van de politie een grote reorganisatie van de door affaires geplaagde Landelijke Eenheid doorvoert.

Zo treuzelt de korpsleiding volgens Bryan te veel met de invoering van datagedreven werken. Daarnaast is Bryan, in het verleden actief bij de AIVD en als waarnemend hoofd van de Landelijke Recherche, het oneens met hoe de politietop wordt hervormd. Ze stelt dat de korpsleiding tegen het advies van de commissie in veranderingen alsnog 'top down' doordrukt.

Dit doet de Landelijke Eenheid

Naast tien regionale eenheden kent de politie de Landelijke Eenheid. Deze telt ongeveer 6000 politiemensen en bestaat uit allerlei verschillende onderdelen, zoals de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, de undercoverafdeling Werken Onder Dekmantel, de Dienst Speciale Operaties en de Landelijke Recherche, die grote onderzoeken draait tegen topcriminelen als Ridouan Taghi, Bolle Jos en Piet Costa. Ook de internationale opsporing valt onder de Landelijke Eenheid.

Toenmalig justitieminister Grapperhaus stelde in 2021 een commissie in onder leiding van oud-burgemeester Bernt Schneiders na een reeks van ernstige incidenten bij de Landelijke Eenheid. Het grootste dieptepunt vormden drie zelfdodingen van politiemedewerkers, waaronder die van een undercoveragent die na een extreem langdurige operatie een einde aan zijn leven maakte.

Rapport
Zie ook
Rapport na zelfdoding infiltrant: professionaliteit undercoveroperaties schiet ernstig tekort

Er volgde een vernietigend onderzoeksrapport, waarin werd gesteld dat de politieleiding onvoldoende oog had voor de risico's van de operatie. Bij de afdeling Werken Onder Dekmantel, verantwoordelijk voor undercoveroperaties, bleek zoveel mis dat alle geheime operaties moesten worden afgebouwd om opnieuw te beginnen.

Eerder stelde de Inspectie Veiligheid en Justitie al vast dat bij de intelligence-afdeling mensen elkaar tegenwerkten. Ook was er sprake van rammelende computersystemen en heerste er een verziekte werksfeer door vriendjespolitiek en discriminatie.

Opsplitsen

De commissie Schneiders adviseerde afgelopen jaar om de Landelijke Eenheid volledig te hervormen en op te splitsen in twee onderdelen. Eén deel krijgt speciale afdelingen zoals Bewaken en Beveiligen, de dienst Infra en de bereden politie. Het andere deel vormt een Landelijke Opsporingseenheid, die jaagt op de georganiseerde criminaliteit.

De minister van justitie nam deze aanbevelingen over en liet de commissie Schneiders toezien op de juiste uitvoering daarvan. Het vertrek van lid Inge Bryan geeft aan dat er binnen de commissie onenigheid is of de korpsleiding de juiste weg is ingeslagen.

Inge Bryan wil niet ingaan op vragen over haar vertrek.