Ga naar de inhoud
Maak je borst maar nat

Storm Ciarán koerst af op Europa, onduidelijk wat wij voor onze kiezen krijgen

Een berekening van de storm komende donderdag. Beeld © WXcharts

Het gaat in Europa flink stormen deze week. Komende woensdag komt storm Ciarán (spreek uit: kieran) aan land en dat gaat gepaard met enorme windsnelheden. "Engeland en Frankrijk krijgen waarschijnlijk de volle laag", zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. Wat we er in Nederland van gaan merken is nog niet duidelijk.

"Er is zelfs een model dat windkracht 12 laat zien in het Kanaal", zegt De Jong. "Maar dat is een Amerikaans model, en die zijn hier minder betrouwbaar. Windkracht 10 lijkt me zeker wel haalbaar."

Mogelijk instortende gebouwen

Het Britse KNMI heeft voor de komende dagen al een hele lijst waarschuwingen uitgegeven. Op hun eigen site waarschuwen ze voor mogelijke overstromingen, instortende gebouwen en uitvallende elektriciteit.

De vraag is natuurlijk: wat gaan wij ervan merken? De Jong zegt dat het ook bij ons tot een storm kan komen, maar dat is nog lang niet zeker. De verwachtingen rondom dit soort stormen blijven tot het laatste moment onzeker. Denk aan storm Poly afgelopen zomer, ook toen was pas op het laatste moment duidelijk hoe zwaar de storm zou worden. "Maar het wordt zeker onvervalst herfstweer. Striemende regen, harde wind, dat soort zaken."

Storm achter de storm

Dat alles gaat van start in de nacht van woensdag op donderdag. Eerst komt er volgens De Jong een 'hele bak regen naar beneden'. Vervolgens is het tijd voor de wind. "Dat ziet er wel vrij heftig uit. Misschien komt het tot windkracht 9, dat zou een storm betekenen."

Storm of geen storm, het wordt in ieder geval een pittige week. Want achter storm Ciarán zit alweer een nieuw stormachtig gebied. "We zitten in een heel onstuimige periode van de herfst, en het wordt sowieso de natste oktobermaand ooit gemeten."

Klimaatverandering

Het is verleidelijk om klimaatverandering als oorzaak aan te wijzen van dit extreme weer, maar zo makkelijk is dat nog niet. Door klimaatverandering is er wel vaker extreem weer en is de kans op extreme regenval groter, maar of afzonderlijke stormen toe te wijzen zijn aan klimaatverandering, dat is iets anders.

Marc de Jong stelt dat klimaatverandering wel degelijk een rol speelt: "Bij al het extreme weer van deze tijd zitten elementen van klimaatverandering, zeg ik altijd."

Hij neemt daarbij het voorbeeld van de warme oceanen en zeeën van dit jaar. "Stormen intensiveren veel sneller met warm water, daar komt de energie vandaan. En warme lucht kan meer vocht bevatten, dus komt er meer regen naar beneden."