Nederland

Zo blijft óók Schiphol stil op 4 mei

04 mei 2016 11:57 Aangepast: 04 mei 2016 13:23
Beeld © ANP

Het is ondertussen al heel normaal dat de GVB de trams stilzet om 8 uur en dat fietsers van de fiets stappen, maar wat veel mensen niet weten is dat ook Schiphol haar best doet om er voor te zorgen dat het stil is in Nederland tijdens Dodenherdenking.

Het internationale vliegverkeer wacht op niemand. Kom je net een minuut te laat aan voor je vliegtuig, dan is er vaak geen enkele kans dat je nog aan boord kan. Toch is ook Schiphol vanavond twee minuten lang stil. Alle vliegtuigen die willen landen worden een kwartier lang in de lucht gehouden, en geen enkel vliegtuig stijgt op. Dat schrijven twee luchtverkeersleiders in een blog op de site van luchtvaartmaatschappij KLM.

Twee kilometer
De inkomende vliegtuigen moeten tussen 19:50 en 20:02 boven een hoogte van twee kilometer blijven vliegen en alle vertrekkende vliegtuigen mogen al vanaf tien voor acht niet meer taxiën. En de luchtverkeersleiding? Ook die probeert stil te blijven, al is het wel wat moeilijker om dat aan het internationale vliegverkeer duidelijk te maken. 

Ook vorig jaar zorgde Luchtverkeersleiding Nederland er al voor dat er geen vliegtuigen opstegen en landden. Dat zag er zo uit:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore