Ga naar de inhoud
Voor zomervakantie volgend jaar

Kamer vraagt kabinet snel met accijns op vapes te komen

De Tweede Kamer heeft het demissionaire kabinet gevraagd om nog voor de zomervakantie van volgend jaar met een wet te komen die een verbruiksbelasting (accijns) op e-sigaretten of 'vapes' regelt. Het kabinet had aangegeven voorstander te zijn van zo'n accijns nu een Europees plan daartoe te lang op zich laat wachten. Maar een specifiek verzoek van de Kamer vond het kabinet wel nodig, vanwege zijn eigen demissionaire status.

Vooruitlopend op de Europese plannen moet er dus al in Nederland zo'n accijns komen, vindt een meerderheid van de Kamer. Over de motie van D66 wordt vanavond laat pas gestemd, maar de ondertekenaars van de oproep hebben samen al een meerderheid.

Tijdens het vragenuurtje vorige week had demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) aangegeven alleen zijn 'demissionaire bescheidenheid en terughoudendheid' te kunnen laten varen als de Kamer specifiek om zo'n belasting zou vragen.

Ook nu het kabinet wél de ruimte krijgt om zelf aan de slag te gaan met zo'n accijns, zal het nog 'best even duren' voordat de heffing is ingevoerd. Maar zelfs een officieel besluit hierover uit Brussel zou nog lang op zich laten wachten: dit komt op zijn vroegst in 2025.

Staatssecretaris:
Lees ook:
Staatssecretaris: 'Nieuwe belasting op vapes op z'n vroegst vanaf 2026'

Een op de vijf jongeren tussen de 12 en de 25 jaar heeft in het afgelopen jaar gevapet, meldde kennisinstituut Trimbos recent. Dat is volgens veel Kamerleden zorgwekkend, temeer veel jongeren die regelmatig vapen, daarnaast ook normale sigaretten roken. Een accijns moet het hoge verbruik verminderen.

Bekijk ook: Tieme lurkte de hele dag aan een vape – tot het fout ging

02:10

Wat is een vape?

Een vape, ook wel een e-sigaret genoemd, is een klein apparaatje dat een vloeistof verhit. Die vloeistof bevat meestal nicotine, propyleenglycol, plantaardige glycerine en smaakstoffen. Bij vapen wordt, in tegenstelling tot het roken van sigaretten, geen tabak verbrand.

De meeste vapes bevatten nicotinezouten, deze zouten worden toegevoegd voor een minder scherpe smaak in de keel en om de nicotine makkelijker opneembaar te maken in het lichaam. Door het verhitten wordt de vloeistof in de vape omgezet in damp. Die wordt door de gebruiker direct ingeademd.

Er zijn navulbare vapes, maar op dit moment zijn vooral wegwerpvapes populair: dit is een e-sigaret die vooraf al is opgeladen en daarnaast al gevuld is met 2 ml vloeistof. De wegwerpvape is te koop voor zo'n 5 tot 8 euro per stuk. Elke vape is anders, maar veel vapes zijn na ongeveer 600 hijsjes op en komen daarna in de prullenbak terecht.