Ga naar de inhoud
25.000 euro

Levert aanhouding Bretly D. tipgever geld op? Uitkering tipgeld vrij zeldzaam

Bretly D. werd hier vanochtend aangehouden, mede dankzij een tip Beeld © ANP

Nu Bretly D. na een dagenlange klopjacht is aangehouden, doemt de vraag op: krijgt iemand de 25.000 euro tipgeld? Wordt tipgeld überhaupt wel eens uitgekeerd? Zelden, zo blijkt. Maar de politie zegt ook logischerwijs: "Baat het niet, dan schaadt het niet."

Na een dagenlange zoektocht werd verdachte Bretly D. vanochtend opgepakt in een hotel in Amsterdam. De 24-jarige D. wordt verdacht van het doodschieten van een man in Rotterdam en het neersteken van een man in Zutphen. 

Na de uitzending van Opsporing Verzocht waarin nieuwe foto's van Bretly D. werden getoond, kwamen er meer dan 200 tips binnen. Sommige mensen gaven aan de verdachte gezien te hebben in Amsterdam. Een tip die  vanochtend binnenkwam, leidde ertoe dat de politie een kijkje ging nemen bij een hotel in het centrum van Amsterdam. Daar werd hij aangehouden.

1. Wanneer is iets een gouden tip?

Het OM onderzoekt of deze tip de gouden tip was en of andere tips voldoende hebben bijgedragen aan de aanhouding van D., om (een deel van) de beloning uit te keren. 

Of het gaat om timmerman Jeffrey (video hieronder) is niet bekend. Hij zegt in elk geval dat hij de politie naar het hotel stuurde waar Bretly D. werd aangehouden. "Hij zit op het toilet", zei de timmerman tegen de agenten:

Timmerman Jeffrey tipte politie bij aanhouding Bretly D.: 'Hij zit op het toilet'

02:01
Timmerman Jeffrey tipte politie bij aanhouding Bretly D.: 'Hij zit op het toilet'

Is dit een gouden tip, kun je je afvragen. Wanneer is iets nou echt een gouden tip? Elsbeth Kleibeuker van het Landelijk Parket zei eerder dit jaar tegen RTL Nieuws dat het OM zelf niet spreekt van een 'gouden tip'. Het is volgens haar altijd 'een combinatie van factoren', samen met eventueel ander bewijs, dat leidt tot een aanhouding.

Volgens het OM wordt een beloning uitgekeerd als essentiële informatie 'mede' leidt tot het vinden van een verdachte of het oplossen van een zaak.

2. Waarom zet het OM dit middel eigenlijk in? 

Kleibeuker legt uit dat het uitloven van een beloning vroeger een 'ultimum remedium' was, een laatste redmiddel als politieonderzoek op niets was uitgelopen. "Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker al in een vroege fase van een opsporingsonderzoek."

Het idee is dat dat kan leiden tot capaciteitsbesparing: hoe sneller een zaak met behulp van een tip wordt opgelost, hoe minder opsporingscapaciteit het kost. "Het wordt daarom als een nuttig middel gezien. Het uitloven van een beloning kan ook indirect tot meer informatie over een bepaalde zaak leiden."

De zin 'baat het niet, dan schaadt het niet' is volgens haar hierop van toepassing.

3. Hoe vaak wordt een beloning uitgeloofd?

Het OM zet dit opsporingsmiddel ongeveer 20 tot 35 per jaar in. De meeste beloningen die het OM uitlooft, liggen tussen de 3000 en 30.000 euro.

4. Hoe vaak wordt de beloning echt uitgekeerd?

In de afgelopen dertien jaar is iets meer dan 100.000 euro uitgekeerd in twaalf zaken. Dat is niet heel veel, maar het gebeurt dus wel. 

Zo keerde de hoofdofficier van justitie van het Rotterdamse parket in maart van dit jaar nog een beloning uit van 30.000 euro voor de gouden tip die leidde tot de aanhouding van Minh V., die ervan verdacht wordt zijn ex-schoonmoeder te hebben gedood in Zwijndrecht. Ook hij was dagen op de vlucht en werd na de tip aangehouden in Schiedam.

Hieronder zie je een overzicht tot en met januari 2023:

5. Wordt altijd het volledige bedrag uitgekeerd?

Nee, in sommige gevallen delen tipgevers het geld. Dat is bijvoorbeeld het geval als blijkt dat twee mensen dezelfde tip hebben gegeven.

Volgens het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) dat onderzoek deed naar de beloningen, reageren tipgevers soms teleurgesteld wanneer ze bekend worden met de hoogte van de beloning. Dat kan ertoe leiden dat mensen minder snel bereid zijn om tips door te geven, zegt het WODC.