Ga naar de inhoud
'Persoonlijke bedreigingen'

Lezing bij Kamp Westerbork afgelast om bedreiging spreker

Wahhab en Emmy op een eerder gegeven lezing. Beeld © Eigen foto

Een lezing die komend weekend plaats zou vinden in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is afgelast vanwege de bedreiging van Wahhab Hassoo, een van de twee sprekers. Hassoo is activist en oprichter van stichting NL Helpt Yezidi's.

Hassoo meldt op X dat de lezing is geannuleerd 'vanwege de reële bedreigingen naar mij als persoon en naar mijn familie'. 

Een woordvoerder van het centrum bevestigt aan RTV Drenthe dat de lezing niet doorgaat.

Lezing over vrijheid

Hassoo zou zondag samen met Emmy, een overlevende van de Holocaust, spreken over het thema vrijheid. De twee geven vaker lezingen op scholen door Nederland.

Dat de bijeenkomst in Westerbork zondag niet door kan gaan, noemt hij 'een teleurstelling'. "Ik had nooit en echt nooit gedacht in Nederland dit mee te maken, een pijnlijke realiteit. Maar het moet nu even zo."

Om wat voor bedreigingen het precies gaat, zegt Hassoo niet. Ook de woordvoerder van het centrum wil daar niets over kwijt.

Wel stelt de woordvoerder dat het om 'persoonlijke bedreigingen' gaat en dat het centrum het 'heel vervelend' vindt dat de lezing is afgelast. RTV Drenthe schrijft dat de lezing 'in overleg' is afgelast.

Yezidi's

Hassoo is zelf Yezidi en vluchtte op 17-jarige leeftijd met zijn familie vanuit Irak naar Nederland. Yezidi's, een religieuze en etnische Koerdische minderheid, werden het slachtoffer van genocide onder terreurorganisatie IS.

Vorige maand sprak RTL Nieuws Hassoo nog over het behalen van zijn masterdiploma en zijn vlucht uit Irak. Hassoo staat op plek veertig van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt.

Wahhab
Lees ook:
Wahhab deed het 'onmogelijke': eerste in zijn familie met een diploma