Ga naar de inhoud
'Een avontuur'

Janna had nog nooit in een bobslee gezeten, tóch zit ze in nationaal team

Janna Doumpas zit ineens in het nationale bobsleeteam.

Janna Doumpas (22) uit het Brabantse Someren had nog nooit in een bobslee gezeten, en tóch is ze sinds kort onderdeel van het nationale bobsleeteam. "Ik snap ook nog niet zo goed wat er allemaal gebeurt."

Tot afgelopen weekend had Janna, een van de remmers van het nationale bobsleeteam, nog nooit een bobslee van dichtbij gezien. En toen ze – voor de gein, om het even te proberen – ging zitten, dit weekend, scheurde ze uit haar broek. "Een goed begin van dit avontuur", lacht ze. Dit gebeurde tijdens de teampresentatie op Papendal, waarbij pers, sponsoren, familie en vrienden aanwezig waren. 

Berichtje op Instagram

Dat avontuur kwam 'per toeval' op haar pad. Janna is sprintster op topniveau, vooral snel op de 100 en de 60 meter, op de atletiekbaan. Geen wintersporter. Geen bobsleeër. Toch verscheen er ineens een berichtje in haar Instagram-chat. Van piloot Loren Djolo van het vrouwelijke Nederlandse bobsleeteam. Of ze interesse had om mee te doen aan testdagen? Om te kijken of Janna eventueel deel zou kunnen nemen in haar tweepersoonsteam?

"Ik had er nog nóóit over nagedacht, maar stond er meteen voor open", vertelt ze. Ze stond er wel even van te kijken, dat ze werd gevraagd voor een team op topsportniveau, in een sport die ze nog nooit had beoefend. "Maar zo héél gek is het niet. Ik heb met een aantal bobsleeërs getraind en nog steeds train ik met een aantal bobsleeërs van het mannenteam, van wie er ook een paar op de afgelopen Winterspelen in actie zijn gekomen. Mijn coach heeft hier ook ervaring mee."

In onderstaande video wordt de sport uitgelegd:

Bobsleeën, rodelen en skeleton voor dummies

03:02

Uit de testdag in sportcentrum Papendal, waarop Janna verschillende oefeningen moest doen en vaardigheden moest laten zien, bleek dat ze explosief en sterk is en veel power heeft. "De meeste sprinters zijn heel licht, maar ik ben iets groter en gespierder, maar ook snel. Dat schijnt goed te zijn om een bobslee te duwen."

Janna duwt, haar teamgenoot stuurt. "Want mij moet je écht niet laten sturen. Zo'n ding kan, heb ik even gegoogeld, wel honderd kilometer per uur gaan. Ik zat trouwens wel te grappen met een mede-sprinter: wat nou als ik mis spring, niet ín het karretje maar ernaast? Zou echt wat voor mij zijn. Ik ben vrij onhandig."

'Best hard'

Binnenkort kan ze erachter komen of het echt iets voor haar is. Want vooralsnog heeft ze één keer, op de dag waarop het team zijn nieuwe sleeën presenteerde, in dat karretje gezeten. "Het zit niet heel lekker", bekent ze, "best hard. Maar ik ben niet bang aangelegd en kan goed tegen pijn. Door adrenaline voel je dat niet."

Het is de bedoeling dat ze leert om zich zo klein mogelijk te maken in de slee, voor zo veel mogelijk snelheid. En dat ze leert de krachten van de slee op te vangen met haar lichaam. "Dat sprinten komt wel goed, maar de duwtechniek, waarbij je vanuit stilstand in één klap die slee in beweging brengt, die moet ik nog onder de knie krijgen."

Op echt ijs heeft ze nog niet geoefend, ze is al wel naar Winterberg geweest om daar te oefenen op een echte baan, maar bij gebrek aan ijs aldaar, was dat ook in een karretje op een rails (een push track). "Het team is leuk", zegt ze, "heel fijne mensen."

Brokscheuren

Ze zal veel met ze gaan trainen, de komende winter, en haar sprinttrainingen blijven ook gewoon doorgaan. "Het gaat denk ik niet ten koste van mijn focus. Ik ga wat extra dingen toevoegen aan mijn trainingen. Krachttraining doe ik al, maar daar worden wat dingen aan toegevoegd of aangepast. Mijn sprinttrainer Erwin Mortier staat helemaal achter me, en ik ben benieuwd wat dit me gaat brengen."

Ze zal uiteindelijk uitkomen tijdens het WJK (wereld junioren kampioenschap) in St. Moritz, de Europacup in Igls en het WK in Winterberg. "Om te kijken of ik het leuk vind. En om ervaring op te doen." En om te leren om ín dat karretje te springen. Zonder broekscheuren. Al is Janna ervan overtuigd dat dat wel goed gaat komen. "Als ik ergens voor ga, wil ik het ook voor honderd procent."

'Lichte
Lees ook:
'Lichte gebruikssporen': Eftelingdirecteur zet bobsleekarretjes op Marktplaats