Ga naar de inhoud
'Hubs' ontlasten

Dringend verzoek Van der Burg aan regio's om extra plekken voor Oekraïners

Ook de 'hub' in de Jaarbeurs in Utrecht dreigt vol te raken. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Angeliek de Jonge

Een pleidooi van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken aan de veiligheidsregio's: regel snel extra opvang voor Oekraïners. Tot 1 januari moeten in ieder geval per regio 200 personen worden opgevangen.

Hij deed zijn verzoek tijdens een digitaal spoedoverleg van het Veiligheidsberaad, waarin de vertegenwoordigers van 25 regio's zitten.

'Hubs ontlasten'

Aanleiding voor de oproep is het dreigende tekort aan structurele opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Met de extra plaatsen 'ontlasten wij de Hubs - aanmeldlocaties - in Utrecht en Amsterdam'. "In de tussentijd verzoek ik iedere regio om door te werken aan de groei van structurele plekken richting het eerder gevraagde aantal van 97.000 per 1 januari 2024", laat Van der Burg weten op de site van het Veiligheidsberaad.

Veiligheidsberaad:
Lees ook
Veiligheidsberaad: regie opvang Oekraïners en andere vluchtelingen op één plek

Hub Amsterdam dicht

De gemeente Amsterdam liet vanmorgen weten de locatie waar binnenkomende vluchtelingen uit Oekraïne worden verdeeld over opvangplekken te zullen sluiten. In de rest van het land zijn namelijk te weinig opvangplekken beschikbaar, zei wethouder Rutger Groot Wassink. "Zonder uitbreiding van de landelijke opvangcapaciteit staat de aanmeldlocatie Hub voor een onuitvoerbare taak."

De zogeheten Hub bij station Amsterdam Centraal is sinds maart vorig jaar in gebruik. Het verdeelpunt gaat vanavond om 21.00 uur dicht en kan volgens Groot Wassink pas weer open 'als er landelijk een stabiele voorraad vrije opvangplekken is gerealiseerd waarmee we met vertrouwen een aantal maanden verder kunnen'.

Amsterdam zelf doet volgens de wethouder meer dan de overheid vraagt. De hoofdstad vangt ruim 3200 Oekraïense vluchtelingen op, terwijl er een 'inspanningsverplichting' is om bijna 2900 vluchtelingen onderdak te geven. Die opvangplekken blijven gewoon open.

Gemeenten
Lees ook
Gemeenten druk met opvang Oekraïners, andere werkzaamheden blijven liggen

101.000 mensen uit Oekraïne

  • Sinds het begin van de oorlog zijn ruim 101.000 mensen uit Oekraïne naar Nederland gevlucht.
  • Sommigen wonen bij vrienden of familieleden in huis of hebben zelf een woning gevonden.
  • Gemeenten hebben momenteel bijna 83.000 bedden in de opvanglocaties, waarvan bijna 82.300 in gebruik zijn.
  • Dat betekent dat er in het hele land nog maar 700 bedden over zijn voor nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne.

Bekijk ook - Tranen bij Oekraïners in Nederland: 'We kunnen vanaf hier niets doen'

02:13
Op een bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen is de sfeer erg gespannen als gevolg van de Russische raketaanvallen. Mensen maken zich grote zorgen over hun vrienden en familie die nog in Oekraïne zijn. En de emoties lopen hoog op.