Ga naar de inhoud
Vanaf 2024

Slimme camera's moeten botsing zeearend en windmolens Zeewolde voorkomen

Zeearend bij windmolens, foto ter illustratie Beeld © Windmolenpark Zeewolde

Een investering van meerdere miljoenen, maar dan heb je ook wat. Het windmolenpark in Zeewolde gaat slimme camera's installeren die op ruime afstand een zeearend moeten herkennen die mogelijk in botsing kan komen met een windmolen. Hiermee hoopt het park de broedvogel te beschermen.

"Zeearenden zijn in het verleden al tegen treinen, vrachtwagens en ook windmolens aangevlogen, bijvoorbeeld tegen het blad van een windmolen in Duitsland", zegt directeur van het Windmolenpark Zeewolde Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma.

"Toen we dit gebied betrokken, was de zeearend er nog niet echt. Nu zien we hem echt als nieuwe bewoner van het gebied en die willen we beschermen."

Stilzetten windmolen

"In Nederland werkt ook het windpark in Krammer met soortgelijke techniek", zegt Sjoerdsma. "De techniek wordt steeds beter. Het idee is dat de camera's op zo'n 1100 meter afstand herkennen dat er iets aan komt. Het systeem gaat dan analyseren wat het is. En op zo'n 300 meter afstand wordt dan het besluit genomen of de windmolen stil moet staan of niet", legt Sjoerdsma uit.

Grote
Lees ook:
Grote ravage in Zeewolde door geknakte windmolen

De techniek richt zich enkel op zeearenden. "En dat komt omdat zij geen natuurlijke vijanden hebben", legt Sjoerdsma uit. "Een gans bijvoorbeeld zou een windmolen wel herkennen. Maar een zeearend kijkt tijdens zijn vlucht echt naar de prooi en niet echt vooruit. Daarom kan zo'n windmolen gevaarlijk zijn."

Windmolens staan, zodra de techniek de aanwezigheid van de zeearend opmerkt, hoogstens enkele minuten stil. Daarna beginnen ze weer met draaien. 

Groter risico

De hoeveelheid zeearenden in Nederland is nog steeds beperkt, maar groeit wel. Het windmolenpark laat weten dat daardoor het risico op een botsing tussen een zeearend en de windmolens toeneemt. Mede daardoor is het overgegaan tot het camerasysteem. 

"De zeearend is onderdeel van ons projectgebied én een prachtige vogel. Zijn veiligheid gaat ons dan ook aan het hart."

Medio 2024 wordt het systeem in gebruik genomen.