Ga naar de inhoud
Aanranding en verkrachting

Eis 6 jaar cel voor ex-fysiotherapeut voor misbruik vrouwelijke patiënten

De verdachte ex-fysiotherapeut Bennie Z. Beeld © ANP / Aloys Oosterwijk

Tegen de 55-jarige ex-fysiotherapeut Bennie Z. uit het Drentse Emmer-Compascuum is een celstraf van zes jaar geëist. Hij wordt verdacht van aanranding en verkrachting van zestien voormalige patiënten.

Volgens het Openbaar Ministerie betastte de man de vrouwen onzedelijk, terwijl zij naakt op de behandeltafel lagen. Z. heeft volgens het OM twee vrouwen verkracht door met zijn vingers bij hen binnen te dringen. De ontuchtige handelingen gebeurden van januari 2016 tot oktober 2021 in de praktijk van Z. in Klazienaveen.

Vertrouwen beschaamd

Z. werd in november 2021 aangehouden na meerdere aangiftes tegen hem. Hij zat vijftien maanden in voorarrest.

De man heeft een lange tijd het vertrouwen van vele vrouwen beschaamd, zei de aanklager. Hij maakte misbruik van zijn positie als professional en zou de vrouwen met zijn gedrag hebben overrompeld door onverhoeds intieme delen te betasten of hen zelf uit te kleden.

Ex-fysiotherapeut
Lees ook
Ex-fysiotherapeut verbaasd over aangiftes misbruik cliënten: 'In het belang van hun gezondheid'

Z. zei gisteren op de eerste dag van zijn proces verbaasd te zijn dat zijn cliënten aangifte tegen hem hebben gedaan. Hij noemde zijn behandelwijze 'ongebruikelijk', maar altijd in het belang van de gezondheid van de patiënt.

Hij zei alles van tevoren te hebben besproken en nooit een cliënt te hebben overrompeld. Hij kan zich niet herkennen in de beschuldigingen. Hij bleef altijd ver van de genitaliën, zei hij. Hij wilde 'maximaal rendement van de behandeling'.

Fysiotherapeut
Lees ook
Fysiotherapeut uit vak gezet na betasten vrouw op massagetafel