Ga naar de inhoud
Boodschap aan politiek

Honderden boswachters willen direct actie voor natuur: 'We staan op een kantelpunt'

Een hert op de Veluwezoom, een natuurgebied dat zwaar te lijden heeft van stikstofuitstoot. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Het volgende kabinet moet direct in actie komen voor de natuur, want die is er slecht aan toe. Dat zeggen honderden boswachters in een advertentie.

De boodschap in het AD is gericht aan de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer. Volgens de boswachters verslechtert de natuur steeds verder en gaat de achteruitgang steeds sneller. 

'Natuur in de wacht'

Volgens Natuurmonumenten is uit onderzoek gebleken dat 86 procent van de Nederlanders wil dat de overheid de natuur beter beschermt. "Van links tot rechts zijn Nederlanders het erover eens dat het een taak van de overheid is om de natuur te beschermen. Maar de natuur staat al jaren in de wacht", zegt Pim van der Feltz, directeur van Natuurmonumenten. 

De boswachters hebben een manifest opgesteld: "In de tijd van de campagne komen er alleen maar meer beloftes bij. Wij boswachters staan massaal op om de prachtige natuur in Nederland beter te beschermen."

Extreme
Lees ook
Extreme droogte teistert Nederland, boswachter Tim maakt zich grote zorgen

'Kakofonie van gezoem'

Op de Veluwezoom zijn veel planten en dieren al verdwenen, volgens boswachter Ruben Vermeer. Afgelopen jaar is een groot deel van de heide op de Posbank verloren gegaan. Waar vroeger een kakofonie aan gezoem, geritsel en getsjilp te horen was, is het nu stil, zegt de Groningse boswachter Bart Zwiers. "We staan op een kantelpunt, maar dan moet er wel nu wat veranderen."

De boswachters willen dat de gebiedsplannen die provincies in de afgelopen jaren hebben gemaakt nu ook uitgevoerd worden. In die plannen gaat het om schoner water, minder stikstof en meer ruimte voor natuur. Maar de uitvoering van de plannen dreigt stil te vallen, onder meer omdat er niet voldoende geld voor is.

"Als de provincies hun verantwoordelijkheid niet nemen, moet het Rijk ingrijpen", vinden de boswachters.

Bekijk ook - oswachter laat afvaldumping zien in Brabants bos: ‘Hier word je heel boos van’

01:16
In het bos bij het Brabantse Achtmaal zijn 381 jerrycans gevonden met drugsafval. "Hartstikke giftig.”