Ga naar de inhoud
Naakt op behandeltafel

Ex-fysiotherapeut verbaasd over aangiftes misbruik cliënten: 'In het belang van hun gezondheid'

Rechtbanktekening van Bennie Z. Beeld © ANP

Verbaasd zegt hij te zijn, de 55-jarige ex-fysiotherapeut Bennie Z. uit het Drentse Emmer-Compascuum. Verbaasd dat zestien van zijn vrouwelijke cliënten aangifte tegen hem hebben gedaan. Zij beweren door hem te zijn aangerand of verkracht. 

Dit zou zijn gebeurd van januari 2016 tot oktober 2021 in de praktijk van Z. in Klazienaveen. Op de eerste zittingsdag in Assen ontkent de man met klem deze beschuldigingen. 

Naakt op de behandeltafel

Z. werd in november 2021 aangehouden. Volgens zijn vrouwelijke cliënten moesten zij naakt op de behandeltafel liggen en zat Z. aan hun billen, borsten en schaamstreek. Twee aangeefsters zeiden dat Z. bij hen binnen is gedrongen, wat Z. kan komen te staan op een veroordeling tot verkrachting. Hij noemde zijn behandelwijze 'ongebruikelijk', maar altijd in het belang van de gezondheid van de patiënt.

Hij besprak alles van tevoren en heeft nooit een cliënt overrompeld, zei de man tegen de rechters. Z. stond bekend als een bekwaam en vakkundig therapeut. Hij kan zich niet herkennen in de beschuldigingen. Hij bleef altijd ver van de genitaliën, zei de man. Hij wilde maximaal rendement van de behandeling.

Fysiotherapeut
Lees ook
Fysiotherapeut uit vak gezet na betasten vrouw op massagetafel

Uitdoen bh en onderbroek

Op verzoek van de verdediging is door de rechtbank een deskundige aangewezen die de behandelmethoden van de verdachte heeft onderzocht. Volgens deze deskundige komen diens behandelingen niet overeen met wat gebruikelijk is. In geen van de gevallen was het uitdoen van de bh en onderbroek noodzakelijk. 

Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) wordt het naakt liggen op de behandeltafel niet toegestaan. "Als het nodig is, kun je afwijken van de regels", zei de verdachte hierop.

Fysiotherapeut
Lees ook
Fysiotherapeut uit Klazienaveen verdacht van verkrachten cliënten

Geen naaktprotocol

Hij zegt vooraf altijd toestemming te hebben gevraagd, maar dit werd nooit schriftelijk vastgelegd. Hij had geen naaktprotocol in zijn praktijk. Tijdens het proces worden alle aangiftes aan de verdachte voorgehouden. De ingediende schadevergoedingen liggen tussen de 3500 en 7500 euro per persoon, afhankelijk van wat diegene in de praktijk is overkomen. Z. heeft vijftien maanden in voorarrest gezeten en is sinds februari vrij.

De therapeut heeft zich uit het BIG-register laten uitschrijven. Zijn praktijk is inmiddels gesloten. Morgen gaat de rechtbank verder met onder meer de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) en het verweer van de verdachte.