Ga naar de inhoud
Broek met botten

Aangespoelde menselijke resten door strandjutter gevonden: 'Hartstikke confronterend'

De politie nam de menselijke resten mee. Beeld © Maarten Brugge

Maarten is al zijn hele leven strandjutter, maar een vondst als deze heeft hij nog niet eerder gedaan. Vanochtend trof hij op het strand van Texel een aangespoelde broek, met daarin de uitstekende botten van een mens aan. Het was behoorlijk confronterend, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Dat is niet een droomvondst voor een strandjutter."

"Je houdt er altijd rekening mee dat je kunt struikelen over een aangespoelde zeeman", vertelt Maarten. "Er komen nu eenmaal mensen om het leven op zee en die spoelen bijna altijd aan."

Van wie de botten zijn, is niet bekend. "Het was in ieder geval geen kind", vervolgt de vinder. Hij durft verder niet veel te zeggen over waar de menselijke resten vandaan komen. Het afgelopen jaar heeft hij wel veel spullen van bootvluchtelingen gevonden. "Daar dacht ik hier ook aan: zou het een vluchteling zijn die verdronken is?"

Schuur vol

Maarten heeft in de loop der jaren een schuur vol 'souvenirs' verzameld. "Je kan het zo gek niet bedenken", vertelt hij. Zo heeft hij lege rugtassen gevonden, een elektrische gitaar en 'leuke flessenposten'.

"Sommige dingen horen in een museum thuis", zegt Maarten. Soms vindt hij ook spullen die – als hij de eigenaar kan achterhalen – teruggaan naar die persoon. "Ik hoef geen persoonlijke bezittingen van mensen te hebben." Het liefst vindt hij gewoon 'lekker juthout', waar hij dingen van kan bouwen. "Maar het hout wordt zeldzamer en andere voorwerpen komen vaker voor."

DNA-onderzoek

De politie heeft aan Hart van Nederland bevestigd dat er menselijke resten op het strand zijn gevonden en dat ze middels DNA-onderzoek gaan proberen te achterhalen van wie de resten afkomstig zijn.

Maarten hoopt – vooral voor de nabestaanden - dat de politie kan achterhalen wie deze persoon was. "Maar ik kan me ook voorstellen dat het niet meer te achterhalen is."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update