Ga naar de inhoud
Geen registratie

9000 aanhoudingen voor blokkeren A12, geen vervolging: hoe zit dat?

Een demonstrant van Extinction Rebellion. Beeld © ANP

Sinds 9 september zijn er 9000 aanhoudingen geweest van actievoerders van Extinction Rebellion voor het blokkeren van een deel van de A12 bij Den Haag. De demonstranten worden niet vervolgd. Hun gegevens worden niet bewaard en de actie heeft voor hen geen strafrechtelijk gevolg.

De duizenden demonstranten die de afgelopen weken met stadsbussen en touringcars naar het ADO-stadion zijn gebracht, kunnen opgelucht ademhalen.

Een woordvoerder van de politie in Den Haag laat weten dat er inmiddels ruim 9000 aanhoudingen zijn verricht voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties (Wom). Sommige mensen zijn meerdere keren aangehouden. Overtreding van de Wom wordt gezien als een licht strafbaar feit. Een rechter heeft eerder besloten dat een aanhouding op de A12 voldoende straf is.

Extinction
Lees ook:
Extinction Rebellion schort blokkade A12 op

Wel hebben de demonstranten een strafbaar feit gepleegd. Maar omdat de meeste actievoerders zich 'vreedzaam hebben gedragen', ziet het OM geen meerwaarde in strafvervolging. Het OM heeft eerder in mei al besloten hiervoor niet te zullen vervolgen en blijft deze lijn volgen, laat een woordvoerder weten.

"Omdat we in beginsel al geen strafzaak zijn gestart, worden om die reden ook geen gegevens genoteerd. De blokkade heeft dus geen gevolgen voor degenen die alleen voor overtreding van de Wom zijn aangehouden", zegt de woordvoerder.

Bus gehinderd

Dit geldt overigens niet voor actievoerders die zich schuldig hebben gemaakt aan andere strafbare feiten, zoals belemmering, mishandeling, belediging, het blokkeren van de weg, baldadigheid en vernieling, laat een politiewoordvoerder uit Den Haag weten. 

400
Lees ook:
400 aanhoudingen bij klimaatdemonstratie in Den Haag, tegenstanders zochten confrontatie

Op zaterdag 9 september hebben bijvoorbeeld twee activisten een buschauffeur gehinderd waardoor de bus, die op dat moment 100 kilometer per uur reed, is gaan slingeren. De ene verdachte kreeg hiervoor een boete voor het veroorzaken van gevaar op de weg. De andere verdachte is naar het bureau gebracht en heeft daar vast gezeten omdat zijn identiteit niet kon worden vastgesteld. Toen dat was gelukt is hij vrijgelaten. Hoe de zaak wordt afgedaan wordt later beslist. 

Dit geldt ook voor een piloot van een drone die werd aangehouden voor het maken van opnames in een no-fly zone. Activisten die zijn aangehouden voor baldadigheid hebben een bekeuring gekregen en demonstranten die de ME hebben belemmerd in hun werk, zullen later horen wat er met hun zaak gebeurt.

VOG-verklaring

"Voor deze mensen kan een aanhouding wel degelijk gevolgen hebben", zegt Jaantje Kramer, advocaat van Extinction Rebellion. De gegevens na een aanhouding met een strafrechtelijke vervolging worden bewaard in de politiesystemen en dit kan van invloed zijn op bijvoorbeeld een VOG-aanvraag, een Verklaring Omtrent Gedrag.

De VOG-vereisten zijn in sommige branches sinds vorig jaar verscherpt. Je kunt niet alleen opvragen of iemand een strafblad heeft, er kunnen ook politiegegevens worden opgevraagd. "Een registratie hoeft de verstrekking van de VOG niet in de weg te staan, per aanvraag wordt naar de feiten gekeken: is het een gering strafbaar feit of is iemand veroordeeld voor een zwaarder feit? Hoe zwaarder het feit, hoe groter het risico dat een VOG niet wordt afgegeven." Een aanhouding kan ook invloed hebben op visumaanvragen in het buitenland. "De toekomst zal moeten uitwijzen wat dit per individu voor gevolgen heeft. Daarom vind ik het belangrijk dat het strafrecht in deze context met grote terughoudendheid wordt ingezet."

'Kulargument'

Dat het overgrote deel van de demonstranten niet wordt vervolgd, is tegen het zere been van de fracties van Hart voor Den Haag en het CDA in de Haagse gemeenteraad. CDA-lid Kavish Partiman noemde het argument om de klimaatactivisten niet te registreren of verbaliseren omdat het er zoveel zijn eerder bij Omroep West 'een kulargument'.

"Zet desnoods in op groepsvervolging", vulde Richard de Mos van Hart voor Den Haag aan. Ook hij roept het OM op om in actie te komen.

Bekijk ook: Je laten arresteren voor het klimaat: dit is Extinction Rebellion

06:11
Voor de klimaatactivisten van Extinction Rebellion is het de normaalste zaak van de wereld om zich te laten arresteren. In deze video leggen we je uit hoe Extinction Rebellion is uitgegroeid tot een club met aanhangers over de hele wereld.