Ga naar de inhoud
Tot ongeveer 21.30 uur

'Mondjesmaat' treinen van en naar Schiphol na systeemstoring

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Dijkstra bv

Er rijden mondjesmaat treinen van en naar Schiphol. Het treinverkeer werd vroeg op de avond geteisterd door een systeemstoring, waar de NS inmiddels een oplossing voor heeft gevonden. De spoorvoerder waarschuwt dat het treinverkeer nog wel 'rommelig' zal verlopen, omdat Schiphol een druk knooppunt is en de storing nog niet volledig is verholpen.

In ieder geval de sprinters van en naar de luchthaven kunnen sinds 18.00 uur weer rijden. De intercity's rijden voorlopig nog niet. De verstoring van de treindienst duurt naar verwachting tot zeker 21.30 uur.

Het gaat volgens een woordvoerder van de NS om een data- en telefoniestoring. Daardoor was geen communicatie mogelijk tussen de treinverkeersleiding en machinisten. De NS laat als tijdelijke oplossing de machinisten via mobieltjes communiceren, in plaats van 'via de systemen'.

Alternatief vervoer

Het is volgens de woordvoerder niet mogelijk bussen in te zetten als alternatief vervoersmiddel vanwege het grote aantal reizigers. Ook raakt de storing meerdere trajecten. "Dat is niet op te vangen", stelt de woordvoerder.

Dit
Lees ook:
Dit is wanneer je recht hebt op een vergoeding bij treinuitval

Ook het treinverkeer tussen Den Haag Centraal en Leiden Centraal is ontregeld door de storing. Tussen die twee stations rijden minder intercity's, zegt de NS. Tussen Amsterdam en Utrecht is een trein met negenhonderd reizigers gestrand, die met hulp van incidentenbestrijders het perron op worden geleid. "Ook dat kost tijd", stelt ProRail.

ProRail verwacht dat het treinverkeer nog de hele avond hinder zal ondervinden van de gevolgen van de storing. "Er gaan op Schiphol ieder uur zestig treinen in en uit, dus het duurt nog wel even voordat alle treinen weer normaal rijden. De logistiek is nu nog even een rommel."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.