Ga naar de inhoud
Kindje overleefde

15 maanden cel voor jonge ouders die baby in container achterlieten: 'Niet te bevatten'

Agenten ter plaatse bij de afvalcontainer waarin de baby werd gevonden. Beeld © Editorial / Inter Visual Studio

De ouders van een baby die in 2021 levend achter werd gelaten in een ondergrondse afvalcontainer zijn veroordeeld tot 15 maanden celstraf. Beide ouders zijn ook veroordeeld voor het doden en begraven van een andere baby in december 2019. "Het was duidelijk dat het kindje zeer ongewenst was", zei de rechter daar zojuist over.

"Door het kindje in de container te leggen, hebben jullie bewezen dat je de intentie had het kindje te doden", sprak de rechter vanmiddag in de rechtbank van Amsterdam. En dat is volgens de rechter 'niet te bevatten'. "Er zijn geen excuses voor het doden van één kindje en het in een ondergrondse container achterlaten van de tweede."

De man en de vrouw zijn nu 20 jaar, maar waren minderjarig toen de delicten werden gepleegd. Het OM beschreef de ouders tijdens een eerdere zitting als 'twee jonge mensen die hun leven nog voor zich hebben, maar ook twee verdachten die geen of nauwelijks openheid van zaken gaven'. "De verdachten moeten beseffen dat hun handelen niet zonder gevolgen blijft. Dat is ook voor hun eigen belang."

De 'containerbaby' werd gevonden toen de politie op 21 februari 2021 een melding kreeg van huilgeluiden afkomstig uit een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam-Zuidoost. Hulpdiensten troffen daar uiteindelijk een meisje van nog geen dag oud aan in een gele boodschappentas.

Wisten dat baby nog leefde

De politie kwam de ouders op het spoor via een kassabon die nog in de boodschappentas zat. Ze meldden zich drie dagen na de vondst zelf bij de politie. De ouders van de baby verklaarden toen dat ze dachten dat het kindje dood was, na een bevalling in het park. Maar uit appgesprekken en telefoongegevens bleek later dat ze wel degelijk wisten dat het kindje nog leefde, zei de rechter vandaag.

Met het meisje dat in de ondergrondse afvalcontainer werd gevonden gaat het naar omstandigheden goed. Ze is inmiddels ruim 2,5 jaar oud en staat onder gezag van Jeugdbescherming.

Andere baby begraven

Later bleek dat de ouders in december 2019 ook al een baby hadden gekregen. Dit keer werd de baby gedood en begraven, concludeerde de rechter vandaag. Dit bleek onder andere uit appverkeer: "Als je naar het ziekenhuis gaat, zal het kind blijven leven", appten de ouders naar elkaar. De rechter zei daarover: "Het was duidelijk dat het kindje zeer ongewenst was. Het kindje leefde bij geboorte en is na geboorte gedood, met voorbedachte rade."

Tijdens het onderzoek in november 2021 werd in een tuin van een woning in Amsterdam-Zuidoost een babylichaampje van een meisje gevonden. Het onderzoek heeft niet uitgewezen hoe de baby om het leven is gebracht en geen van beide ouders heeft daar iets over willen zeggen. 

Meewerken aan behandeling

Toch zijn ze daar nu dus ook voor veroordeeld. In totaal krijgen beide ouders onvoorwaardelijke jeugddetentie van 15 maanden. De moeder heeft daarnaast nog 6 maanden voorwaardelijk gekregen, met als bijzondere voorwaarde dat zij meewerkt aan behandeling. De vader van de twee baby's kreeg nog voorwaardelijke jeugd-tbs opgelegd, onder de voorwaarde dat hij meewerkt aan behandeling en begeleid zal wonen in een instelling.