Ga naar de inhoud
Na 1 april

Blikjes tussen zwerfvuil met een derde afgenomen sinds invoeren statiegeld

(Archieffoto) Beeld © ANP

Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds die kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Sinds 1 april zijn een derde minder blikjes in het zwerfafval terechtgekomen, vergeleken met de drie jaren ervoor.

Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee is het laagste aantal blikjes gemeten in zeker acht jaar. De staatssecretaris wil nog geen 'grote conclusies' trekken, omdat het om nog maar één meting gaat.

Ook minder plastic flesjes

Kleine plastic flesjes kunnen sinds de zomer van 2021 worden ingeleverd in ruil voor statiegeld en belanden ook minder vaak op straat.

Vergeleken met drie jaar eerder zijn in de eerste helft van dit jaar 63 procent minder flesjes bij het zwerfafval terechtgekomen. Dat is een verdere afname vergeleken met een jaar eerder, toen 51 procent minder flesjes de prullenbak niet haalden.

Bekijk ook: Lange rijen voor statiegeldmachine? Dit is de oplossing

01:35
Sinds de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes zijn de rijen voor die automaten vaak heel lang. Maar daar komt nu een oplossing voor: een nieuwe machine.