Ga naar de inhoud
'Onvoorstelbaar'

Ouders 'containerbaby' Amsterdam-Zuidoost horen vandaag hun straf

Agenten ter plaatse bij de afvalcontainer waarin de baby werd gevonden. Beeld © Editorial / Inter Visual Studio

Twee ouders die ervan worden verdacht in 2021 een baby in een ondergrondse afvalcontainer te hebben achtergelaten, horen vandaag wat hun straf is in de rechtbank in Amsterdam. Beide ouders waren toen 17 jaar oud en dus minderjarig. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 1,5 jaar jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs geëist.

Op 21 februari 2021 kreeg de politie een melding van huilgeluiden afkomstig uit een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam-Zuidoost. Hulpdiensten troffen daar uiteindelijk een meisje van nog geen dag oud aan in een gele boodschappentas.

De politie kwam de ouders op het spoor via een kassabon die in de boodschappentas zat. Ze meldden zich drie dagen na de vondst bij de politie. Het OM concludeert op basis van appberichten dat beide verdachten wisten dat het kindje nog leefde, na de bevalling in een park.

17-jarige
Lees ook:
17-jarige ouders aangehouden van achtergelaten baby in afvalcontainer

De baby is direct na de bevalling in de afvalcontainer gestopt, stelt het OM. "Het OM gaat ervan uit dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is van poging moord op hun baby", stelt het OM in een verklaring.

Tweede kindje

De ouders worden er ook van verdacht in december 2019 een baby te hebben gedood en begraven. Uit berichten op hun telefoons kwam naar voren dat het kindje was geboren en tijdens het onderzoek in november 2021 werd in een tuin van een woning in Amsterdam-Zuidoost een babylichaampje van een meisje gevonden.

Het onderzoek heeft niet uitgewezen hoe de baby om het leven is gebracht en geen van beide ouders heeft daar iets over willen zeggen. Volgens het OM is er wel 'wettig en overtuigend bewijs' dat beide verdachten als medeplegers de baby in 2019 hebben gedood.

'Onvoorstelbaar'

Het achterlaten van het levende meisje in de ondergrondse afvalcontainer en het doden en begraven van een andere baby ziet het OM als 'onvoorstelbare feiten'. Het OM beschrijft de ouders als 'twee jonge mensen die hun leven nog voor zich hebben, maar ook twee verdachten die geen of nauwelijks openheid van zaken geven'.

Ouders
Lees ook:
Ouders van baby in container ook verdacht van moord op andere baby

Het OM eist achttien maanden jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs. "Het OM is van mening dat de ernst van de strafbare feiten en de kans op herhaling niet genegeerd kunnen worden", staat in een verklaring. "De verdachten moeten beseffen dat hun handelen niet zonder gevolgen blijft. Dat is ook voor hun eigen belang."

Achter gesloten deuren

Aangezien beide verdachten - inmiddels twintig jaar - minderjarig waren tijdens de twee incidenten, vond de inhoudelijke behandeling van de zaak achter gesloten deuren plaats. Om die reden is het OM ook terughoudend in het delen van informatie over de persoonlijke omstandigheden van de ouders.

Met het meisje dat in de ondergrondse afvalcontainer werd gevonden gaat het naar omstandigheden goed. Ze is inmiddels ruim 2,5 jaar oud en staat onder gezag van Jeugdbescherming.