Ga naar de inhoud
17 per dag

Aantal doden door ongelukkige val stijgt snel: vorig jaar 6228 mensen

Een oudere vrouw met rollator laat haar hondje uit. Beeld © ANP

Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden. In 2021 ging het om 5400 mensen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de stijging vooral te zien bij mensen van 80 jaar en ouder en mensen die verzorgd worden vanwege dementie. De mannen die vorig jaar door een 'accidentele val' omkwamen, waren gemiddeld 82 jaar oud, de vrouwen 87. Tien jaar geleden waren de gemiddelde leeftijden 79 en 86.

In de genoemde cijfers zijn alleen de mensen meegenomen die binnen 30 dagen na een val zijn overleden.

Niet-natuurlijke doodsoorzaak

Een val is de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak. Ongeveer 1900 mensen pleegden vorig jaar zelfdoding en bijna 800 mensen kwamen om in het verkeer.

Waarom
Lees ook:
Waarom overlijden ouderen zo snel na een val?

Volgens het CBS hangt de stijging van het aantal fatale valincidenten samen met vergrijzing: er zijn simpelweg meer ouderen dan tien jaar geleden. 

Maar daarnaast is ook in elke leeftijdsgroep een stijging zichtbaar. Dat geldt vooral voor vrouwen van 90 jaar of ouder. In 2022 overleden 17,3 vrouwelijke negentigplussers per 100.000 vrouwen van deze leeftijd, in 2012 waren dat er 8,3. Ook bij mannen is de sterkste stijging zichtbaar in deze leeftijdsgroep, al is die minder sterk dan bij vrouwen. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update