Ga naar de inhoud
Phishing

Oproep: pas domeinnaam overheidswebsites aan tegen cybercrime

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hermien Lam

Overheidswebsites zouden een goudmijn zijn voor cybercriminelen. Een grote groep deskundigen adviseert om deze belangrijke websites aan te passen, zodat de naam eindigt op .gov of .overheid, zodat voor de Nederlander duidelijk is dat het een officiële overheidswebsite is.

Dit schrijft het AD, dat meerdere deskundigen aan het woord laat. 

Domeinnaam

Nederlandse overheidswebsites zoals die van DigiD of van de Rijksoverheid hebben geen speciale domeinnaam, terwijl dat in andere landen vaak wel het geval is.

In Nederland eindigt de domeinnaam vaak 'gewoon' op .nl, maar dit maakt het voor cybercriminelen extra makkelijk om mensen op te lichten. 

250.000
Lees ook:
250.000 slachtoffers, pakkans amper 1 procent: online oplichting loont

Zo vertelt tech-advocaat Jan Gerrit Kroon aan de krant: "Er is nu een wirwar aan namen. Nederlands en Engels en combinaties daarvan, die het heel ondoorzichtig maken."

Phising

Doordat er geen duidelijk lijn wordt getrokken, kunnen criminelen nu gemakkelijk nepwebsites of vervalste e-mailadressen gebruiken om mensen op te lichten, wat ook wel phising wordt genoemd en een vorm van online fraude betreft. 

Experts waarschuwen in het AD dat wanneer er niet snel een herkenbare domeinnaam komt, zoals .gov of .overheid, er de komende jaren een vloedgolf aan online oplichting verwacht kan worden, met name door de opruk van kunstmatige intelligentie. 

Onderzoek Interpolis

Dit is zorgelijk, omdat volgens Interpolis de helft van de Nederlanders onvoldoende beschermd is tegen cybercriminaliteit.

Aanleiding voor deze oproep is dan ook een vandaag verschenen onderzoek van Interpolis, waaruit blijkt dat de helft van de Nederlandse kinderen en hun ouders zich geen raad weten wanneer zij slachtoffer worden van phising of identiteitsdiefstal. En dat terwijl miljoenen Nederlanders jaarlijks slachtoffer worden van cybercriminaliteit. 

Altijd
Lees ook:
Altijd maar schimmige oproepen van onbekende nummers: dit zit erachter