Ga naar de inhoud
Zochten confrontatie

XR breekt blokkade A12 voortijdig af, weg nog altijd afgesloten

De politie probeerde de groep weg te houden bij de A12, maar kon op een gegeven moment niet langer de veiligheid garanderen. Beeld © Regio 15

Extinction Rebellion heeft de demonstranten op de A12 opgeroepen de blokkade van de snelweg te staken. Vanwege de aanwezigheid van tegendemonstranten kan de politie hun veiligheid niet meer garanderen, zegt XR. Toch is de weg nog altijd afgesloten omdat het wegdek beschadigd is.

"Het faciliteren van een vreedzame demonstratie is weer ver te zoeken", meldt XR. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken."  

Vrijwillig in stadsbus

Een groot deel van de honderden demonstranten is hierna vrijwillig in een stadsbus gestapt. Een kleiner deel van de activisten gaf hieraan geen gehoor, bleef zitten en liet zich alsnog aanhouden. 

Gisteren circuleerde op social media een oproep voor een tegendemonstratie tegen de dagelijkse blokkade van de weg. Daar waren meer dan honderd mensen op af gekomen, die de confrontatie wilden aangaan. Volgens XR bestond de groep uit een verzameling van extreemrechtse groeperingen en voetbalhooligans en circuleerden er oproepen om wapens mee te nemen. 

Zij probeerden via het bos naast de Utrechtsebaan de politie te ontlopen en dichter bij het protest van XR te komen.

Extinction
Lees ook:
Extinction Rebellion nu samen met Duitse collega's op A12: 600 aanhoudingen

Agenten met schilden en wapenstokken vormden op meerdere plekken rond de snelweg een linie om de groepen tegen te houden, gevolgd door enkele politiebussen.

Eieren gegooid

Vanuit een van de groepen werden eieren gegooid richting de agenten. Een deel van de groep hield zich op bij een benzinestation schuin tegenover de demonstranten.