Ga naar de inhoud
Impact explosies

Militairen lopen hersenschuddingen op tijdens oefeningen in Nederland

Militairen tijdens een oefening in Ossesluis eind 2022. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jilmer Postma

Nederlandse militairen staan al jaren te dicht bij explosies tijdens oefeningen en lopen daardoor - onnodig - hersenschuddingen op. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Jaarlijks belanden tientallen militairen in het ziekenhuis door ongelukken tijdens het werk.

Het heet Traumatic Brain Injury (TMI) en is sinds 2010 een bekende term bij defensie, meldt NRC. De term komt uit de Verenigde Staten, waar het vooral bij boksers, voetballers, ijshockeyers en Amerikanfootballspelers voorkomt. Het wordt vaak veroorzaakt door klappen op het hoofd.

In 2010 kwam er een rapport naar buiten waaruit bleek dat Amerikaanse militairen hersenschade opliepen door de impact van explosies. Dat heeft te maken met de drukgolven die door ontploffingen worden veroorzaakt, vertelt letselbiomechanicus Mat Philippens aan de krant.

Deuren opblazen

NRC sprak ook met oud-militair Martijn van der Klis, die op de oefenbaan trainingen gaf aan Nederlandse commando's over schieten en deuren opblazen met springstof.

Daardoor stond hij vaak in de buurt van de ontploffingen. Er ging geen dag voorbij zonder hoofdpijn. "Dan slikte je paracetemol en ging je de volgende dag weer naar het oefenterrein", vertelt hij aan de krant.

Vijf
Lees ook:
Vijf militairen gewond na ongeluk met legervoertuig in Hoogersmilde

Het ministerie van Defensie laat in een reactie aan NRC weten dat er 'van alles wordt gedaan' om de risico's te verminderen, waaronder een zorgprotocol en explosiemeters. Het ministerie erkent dat niet alle maatregelen zijn doorgevoerd, vanwege de beschikbare tijd en capaciteit.

TNO, een onderzoeksorganisatie voor veiligheid, heeft defensie geadviseerd om de blootstelling aan explosies te verminderen 'door minder te gaan trainen of door verder van de explosie af te gaan staan tijdens het trainen'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update