Ga naar de inhoud
RTL Nieuwspanel

Nieuwe prikronde tegen corona begint, maar lang niet iedereen gaat meer

Een GGD-medewerker zet een vaccinatie. Beeld © Editorial / Robin Utrecht

Vanaf vandaag kunnen 4,8 miljoen Nederlanders zich weer laten vaccineren tegen het coronavirus. Een nieuwe prikronde begint, waarbij wordt gefocust op de risicogroepen. Maar van die mensen is zo'n tweederde van plan daadwerkelijk het vaccin te halen, zo blijkt uit een rondgang onder het RTL Nieuwspanel. "Ik zie er de noodzaak niet meer van in."

De mensen die vanaf vandaag terechtkunnen bij de GGD zijn 60-plussers, mensen die ook jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zwangeren en zorgpersoneel.

Zo'n 45 procent van deze groepen geeft tijdens een rondgang van het RTL Nieuwspanel aan van plan te zijn het vaccin ook daadwerkelijk te halen. 20 procent is waarschijnlijk van plan het te gaan halen. Bij jonge mensen is het percentage lager dan bij ouderen.

Samenleving beschermen

Ook zijn er mensen die niet onder de genoemde risicogroepen vallen maar wel het vaccin willen halen. Redenen die zij daarvoor geven zijn dat ze willen bijdragen aan het beschermen van de samenleving of omdat ze het veiliger vinden voor zichzelf en hun naasten.

Zo zegt een deelnemer: "Ik voel me eigenlijk moreel verplicht omdat ik samenwoon met mensen die wel een risicogroep zijn. Liever een vaccinatie dan ooit weer een ophokplicht."

Met
Lees ook:
Met deze foto's staan we vandaag - officieel - stil bij de coronatijd

De mensen uit de zogenoemde risicogroepen die de prik toch niet willen halen, geven daarvoor uiteenlopende redenen. Sommigen geven aan dat ze al eerder corona hebben gehad, of tot nu toe alle prikken hebben gehad. Daardoor hebben ze het gevoel dat het niet meer echt wat toevoegt. Anderen zijn bang ziek te worden van het vaccin.

Zo vertelt een deelnemer van het RTL Nieuwspanel: "Als zorgmedewerker heb ik tot nu toe vier keer corona gehad. Bij iedere vaccinatie werd ik daarnaast ook ziek. Voor mij genoeg reden om het deze keer niet te halen."

Wantrouwen

Ook geven sommigen aan het vaccin niet te halen omdat ze het wantrouwen of omdat ze zich in het verleden onder druk gezet voelden. "Ik heb de eerste twee prikken alleen maar gehaald, omdat je anders de horeca niet meer in mocht. Anders was er geen één prik in mijn lijf gegaan", zegt een deelnemer.

Vaccinaties

In Nederland hebben 12.357.486 mensen hun basisprik gehad. Dit zijn mensen die één keer gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin, of twee prikken met BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax), of twee prikken met verschillende vaccins of die minimaal één prik hebben gehad en corona. Er zijn 4.175.854 mensen die een herhaalprik hebben gehad. Deze cijfers zijn actueel tot zondag 24 september 2023 en afkomstig van het RIVM.

Prikken
Lees ook:
Prikken tegen corona begint weer, maar lang niet iedereen gaat 'm halen

Ondanks dat het coronavirus inmiddels endemisch is, blijft het volgens minister Kuipers (Volksgezondheid) belangrijk dat mensen zich vaccineren. "We bevinden ons gelukkig in een andere fase dan voorgaande jaren. Maar dit laat onverlet dat we waakzaam moeten blijven. Vaccineren speelt daarbij een belangrijke rol", zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De minister heeft de GGD's dan ook gevraagd om op te schalen voor deze vaccinatieronde. De bedoeling is dat binnen 12 weken iedereen vanuit de risicogroepen die een prik wil aan de beurt is geweest. Dit zodat in de winterperiode de antistoffen het sterkst zullen zijn.

Virusdeeltjes

Volgens de laatste cijfers van het RIVM is het aantal virusdeeltjes in rioolwater vorige week weer gestegen met zo'n 14 procent. In de afgelopen maand steeg dat aantal gestaag.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg ook. Vorige week werden er dagelijks zo'n 51 covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, tegenover 47 de week daarvoor. 

Verantwoording

Het onderzoek is gehouden op 20 en 21 september 2023, onder 16.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt bijna 38.000 leden.