Ga naar de inhoud
'De dood aan normies'

Posts verdachte Fouad L. doorspekt met haat, zo gedroeg hij zich online

Fouad L. tijdens zijn aanhouding. Beeld © Marofer

De 32-jarige Fouad L. wordt ervan verdacht gisteren in Rotterdam drie mensen te hebben doodgeschoten. Hij was een bekende van de politie, met een eerdere veroordeling voor dierenmishandeling. Het Erasmus MC werd begin dit jaar voor het 'psychotische gedrag' van L. gewaarschuwd. Hij was op online forums zeer actief. Zijn posts zijn doorspekt met vrouwenhaat en rechtsextremisme.

"Ik heb niks met 99,9 procent van de 'gewone mensen' (normies), omdat ze klinisch achterlijk zijn vergeleken met mij", schrijft de 32-jarige Rotterdammer begin augustus op het online forum 4Chan. Volgens hem werd hij vaak geschorst van zijn opleiding omdat men hem 'raar vindt'. Naar eigen zeggen heeft hij Asperger, een vorm van autisme.

Zijn uitspraken op het forum volgen op de brief die het Openbaar Ministerie (OM) begin dit jaar naar het Erasmus MC verstuurde, met daarin een waarschuwing over L. Het OM bevestigt tegen RTL Nieuws dat deze brief authentiek is. Het Erasmus MC wordt in het schrijven gevraagd om 'passende maatregelen te treffen', als verstrekker van basisartsdiploma's. De verdachte studeert geneeskunde aan het EMC.  

Dierenmishandeling

L. is eerder veroordeeld voor dierenmishandeling. In 2018 werd een kruisboog van L. in beslag genomen, nadat hij het wapen had gebruikt om op vissen te schieten. "Hij vond dit leuk. Daar vissen volgens hem geen gevoel hebben zag hij het probleem niet", staat in de brief aan het Erasmus MC. Voor deze daad kreeg hij een waarschuwing van de politie, meldt Rijnmond.

De dierenmishandeling bleef niet bij vissen. Uit rechtbankstukken blijkt dat de man in januari van dit jaar op een zitting verscheen voor het schoppen en gooien van een hond. In 2021 werd hij beschuldigd van het schieten van een pijl op een duif en het mishandelen van een konijn.

Zo werd L. aangehouden:

Gefilmd: de arrestatie van Fouad L.

00:26
De arrestatie werd gefilmd.

Fouad L.'s online posts: vrouwenhaat en racisme

In veel posts op 4Chan gaat het over L. zijn studie: hij studeert medicijnen aan de universiteit, zo schrijft hij, en heeft hij naar eigen zeggen een zeer hoog iq van 130. Hij schrijft in maart van dit jaar dat hij bij een paneldiscussie van het ErasmusMC was over kunstmatige intelligentie. “Heb daar goed IRL (in het echte leven, red.) getrolld”, stelt hij.

In veel van zijn posts komt vrouwenhaat voor. Hij vindt vrouwen in deze wereld niet nodig en pleit regelmatig voor kunstmatige baarmoeders. Hij fantaseert ook over het vermoorden van vrouwen. 'Vermoord haar en laat het eruitzien als een ongeluk', schrijft hij in 2022. Datzelfde jaar raadde hij anderen aan een pistool te kopen in plaats van een mes bij zich te dragen.

Ook is in zijn berichten veel antisemitisme (‘de Joden zitten achter het feminisme’) en racisme (hij schrijft meer dan 600 berichten met het n-woord) te vinden, en hij praat graag over de extreemrechtse complottheorie dat witte burgers bewust vervangen zouden worden door burgers van kleur.

Buurvrouw en docenten

Fouad schrijft ook over zijn buurvrouw, de 39-jarige Marlous die gisteren is overleden. Hij noemt haar een alleenstaande moeder van drie die de politie heeft gebeld toen hij 'hard met zijn hond speelde'. Dit komt overeen met zijn eerdere veroordeling voor het mishandelen van een hond. 

Ook zijn er veel berichten te vinden over docenten die zijn studie zouden hebben 'gesaboteerd'. Het conflict met één docent heeft ertoe geleid dat hij 'donkere trekken in zijn persoonlijkheid' kreeg, zo schrijft hij twee maanden geleden.

FvD en Islam

Fouad stelt dat hij lid is van Forum voor Democratie, zo blijkt uit een post van 2021 waarin hij wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een algemene ledenvergadering. In tientallen berichten, daterend vanaf 2021 tot 2023, vertelt hij hoe Forum de enige partij is die populair is bij gebruikers van 4Chan. "Forum heeft letterlijk Kamerleden die op 4Chan zitten", schrijft hij. "Het is onze partij." 

De FVD kan er vanwege de privacywetgeving niets over zeggen, maar laat RTL Nieuws wel weten mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers van dit 'verschrikkelijke drama'.

In veel posts beschrijft hij ook zijn liefde voor de Islam: "De Islam heeft gelijk over vrouwen", zo schrijft hij een aantal maanden geleden.

Huisarts Jurgen Damen overleed gisteren, bij zijn praktijk zijn bloemen gelegd, zo zie je in onderstaande beelden:

Bloemen voor doodgeschoten huisarts Jurgen, praktijk dicht

00:25
Bloemen voor doodgeschoten huisarts Jurgen

L. zou het konijn dat hij mishandelde, in de struiken hebben gegooid of geschopt. Op 4Chan klaagde hij dat zijn buurvrouw de mishandeling van het konijn had gefilmd en melding had gedaan bij de politie. Voor het mishandelen van het konijn werd hem een taakstraf van 40 uur opgelegd.

Alcoholisme

"Ik verander in een woedende alcoholist, elke keer dat ze mij schorsen", vervolgt L. op het forum. "Toen ik strontbezopen was, mishandelde ik een van mijn konijnen in mijn eigen tuin."

"Ik werd ervoor veroordeeld omdat een kolenbrander (denigrerende term voor vrouwen die op donkere mannen vallen, red.) het heeft gefilmd." Met die opmerking zou hij hebben verwezen naar zijn 39-jarige buurvrouw, die gisteren samen met haar 14-jarige dochter werd doodgeschoten door L.

Psychotisch gedrag

In de brief aan het Erasmus MC werd gewaarschuwd voor het 'psychotische gedrag' van L. Zo zou hij 'halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren liggen' en hard lachen en schreeuwen.

Op zijn telefoon werden meerdere afbeeldingen en video's gevonden waarop mensen met messteken om het leven werden gebracht. Ook werden nazi-gerelateerde en rechtsextremistische afbeeldingen aangetroffen.

Naar eigen zeggen weigerde het Erasmus MC na de waarschuwingsbrief van het OM om L. een diploma te geven. "De hele wereld haat ons", schrijft hij op het forum. "Conclusie: de dood aan normies", sluit hij af.

Bekijk ook: Bburgemeester Ahmed Aboutaleb reageert op dodelijke schietpartijen

01:17
"We moeten elkaar vasthouden, knuffelen en troosten."