Ga naar de inhoud
Drie doden

Dit gebeurde er gisteren in Rotterdam, dit weten we van verdachte Fouad L.

Politieonderzoek bij het huis waar een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter omkwamen. Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

In Rotterdam zijn gisteren drie mensen om het leven gekomen bij schietincidenten aan het Heiman Dullaertplein en in het Erasmus MC. Het gaat om een docent, een moeder van 39 en haar dochter van 14. Dit is wat we nu weten over de gebeurtenissen en de 32-jarige Fouad L., waar het Openbaar Ministerie (OM) al voor gewaarschuwd had.

De politie kreeg gisteren om 14.30 uur de eerste meldingen binnen van schietincidenten op twee verschillende plekken in Rotterdam. Er waren berichten dat er geschoten was in een woning aan het Heiman Dullaertplein, waar ook brand woedde. Kort daarna kwamen er meldingen van brand en schoten in het Erasmus Medisch Centrum.

Aangeslagen burgemeester

De politie trof in de woning een 39-jarige vrouw aan die was overleden. Haar 14-jarige dochter werd zwaargewond met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Zij overleed daar later op de avond aan haar verwondingen.

Erasmus
Lees hier ons liveblog terug:
Erasmus MC kreeg waarschuwing van OM voor verdachte

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb reageerde aangeslagen op het nieuws van haar dood. Hij zei dat het drama zich voltrok in een blok waar veel gezinnen wonen, die nog niet naar huis kunnen omdat het een plaats delict is. "Zij zijn overstuur, mensen hebben het niet meer." Hij riep Rotterdammers op elkaar vast te houden, te knuffelen en te troosten:

Aboutaleb aangeslagen na schietpartijen: 'Moeten elkaar vasthouden'

01:17
Mensen zijn volgens de Rotterdamse burgemeester in een slechte film terechtgekomen.

L. stak waarschijnlijk zijn eigen huis aan het plein in brand en ging toen naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, zo'n twee kilometer verderop. Daar liep hij een leslokaal binnen en schoot een 43-jarige docent neer.

Het slachtoffer, dat volgens het AD ook een huisarts was in een gezondheidscentrum in Rotterdam-Zuid, overleed in het lokaal aan zijn verwondingen. 

De verdachte stichtte brand in een ander deel van het ziekenhuis. De situatie zorgde voor paniek onder studenten die zich moesten verschuilen. Het personeel vertelde buiten het ziekenhuis hoe het moest vluchten:

Personeel Erasmus MC moest vluchten: 'Met kinderen naar buiten gerend'

01:46
"Het was bizar om mee te maken. We zijn allemaal flink geschrokken."

Arrestatieteam

Om ongeveer 15.30 uur kon L. onder het helikopterplatform van het ziekenhuis worden gearresteerd. De politie meldde dat hij 32 jaar is en student is aan het EMC. Hij was eerder veroordeeld voor dierenmishandeling en de politie gaat ervan uit dat hij gericht handelde. Over een motief is nog niets bekend.

Gisteravond kwam er een brief aan het licht die het Openbaar Ministerie (OM) eerder dit jaar aan het Erasmus Medisch Centrum stuurde. De verdachte heeft deze brief zelf op het anonieme forum 4Chan geplaatst en het OM heeft de echtheid van de brief bevestigd. Op het forum klaagde hij over zijn opleiding, die hem zou hebben 'gesaboteerd'.

Mishandelen konijn

In de brief waarschuwt het OM het Erasmus MC als verstrekker van basisartsdiploma's. De man is 'verschillende keren met politie en justitie in aanraking gekomen' en ook veroordeeld voor dierenmishandeling. Het OM vraagt het Erasmus MC om 'passende maatregelen te treffen'. Wat er vervolgens is gebeurd, is niet duidelijk. Het Erasmus was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Uit rechtbankstukken blijkt dat de man in januari van dit jaar op een zitting verscheen voor het schoppen en gooien van een hond. In 2021 werd hij beschuldigd van het schieten van een pijl op een duif en het mishandelen van een konijn. Hij zou het konijn in de struiken hebben gegooid of geschopt. Op het forum zou hij hebben geklaagd dat zijn buurvrouw de mishandeling van het konijn heeft gefilmd.

Getuige
Lees ook:
Getuige schietpartij Rotterdam: 'We moesten ons allemaal verstoppen'

In 2018 werd een kruisboog van L. in beslag genomen, nadat hij het wapen had gebruikt om op vissen te schieten. "Hij vond dit leuk. Daar vissen volgens hem geen gevoel hebben zag hij het probleem niet", staat in de brief aan het Erasmus MC.

'Zorgwekkend gedrag'

Het Erasmus MC werd naast de dierenmishandeling ook gewaarschuwd voor ander 'zorgwekkend gedrag'. Zo zou de verdachte 'halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren liggen' en 'psychotisch gedrag' vertonen. Hij zou hard lachen en schreeuwen.

Zijn telefoon werd toen in beslag genomen en onderzocht. Daarop werden meerdere afbeeldingen en video's gevonden waarop mensen met messteken om het leven werden gebracht. Ook werden nazi-gerelateerde en rechtsextremistische afbeeldingen aangetroffen. 

In zijn berichten op het forum 4Chan heeft de verdachte zijn daden voor zover bekend niet aangekondigd. Vandaag verschijnt hij voor het eerst voor de rechter-commissaris. Begin volgende week wordt hij voorgeleid.

Bloemen en kaarsen

Op twee locaties zijn inmiddels bloemen en kaarsen neergelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartijen. Het 43-jarige slachtoffer bij het Erasmus MC is docent en huisarts Jurgen Damen. Bij de huisartsenpraktijk waar hij werkte liggen kaarsen en bloemen.

Ook bij het Heiman Dullaertplein liggen bloemen voor de 39-jarige vrouw en 14-jarige dochter.

Bekijk hier de persconferentie over de schietincidenten terug

02:36
De belangrijkste feiten die de politie, de gemeente en het OM bekendmaakten op een rijtje.