Ga naar de inhoud
Extinction Rebellion

Minder agenten bij A12-blokkade door Ajax-Feyenoord: 'Kiezen of kabelen'

Politie-inzet op de A12 tijdens de dagelijkse blokkade van de Utrechtsebaan door Extinction Rebellion. Beeld © Editorial / Laurens van Putten

Bij de snelwegblokkade van Extinction Rebellion op de A12 werden vandaag minder agenten ingezet dan op de eerdere dagen. Volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen komt dat doordat de politie nodig was bij de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord. "Daar waren ook mijn mensen. Het is kiezen of kabelen", zei hij in een commissiedebat van de gemeenteraad.

Volgens Van Zanen is 'het einde bereikt' van wat de politie aankan. "De demonstratie kost één wijkbureau per dag, dat kunnen we nog net bolwerken, maar het houdt gewoon op. Ik moet ook letten op de veiligheid van de politie, de moraal, de vitaliteit. De rek is eruit."

Door de inzet van politie bij blokkades staat volgens de burgemeester 'de continuïteit van politiewerk in Nederland onder druk'. "Als er in een andere gemeente iets is waarvoor ondersteuning moet komen en die is er niet, is dat niet acceptabel. Zo'n risico kan ik niet nemen."

Politie
Lees ook:
Politie wil politieke bemiddelaar om klimaatblokkades te stoppen

Van Zanen zegt dat hij daarom elke dag weer moet kiezen hoeveel politie wordt ingezet bij de blokkades. "Ik kan er niet langer mijn verantwoording voor nemen dat de blokkades elke dag meteen worden opgedoekt, hoewel ik dat wel graag zou willen. We moeten kiezen. Het is niet gratis."

Nauwelijks politie

Aan het begin van de dagelijkse XR-actie op de A12 was ditmaal nauwelijks politie aanwezig. De paar agenten die er wel waren, lieten de betogers op de negentiende dag van hun protest ongehinderd de tunnelbak van de weg inlopen.

Dat was een trendbreuk, want tot nog toe hield de politie de demonstranten steeds tegen. Na verloop van tijd kwamen alsnog enkele tientallen agenten en bussen naar de plek van de actie toe om de demonstranten af te voeren. Na enkele uren was de actie weer voorbij.

De demonstranten worden al sinds het begin van de actiereeks met bussen naar het stadion van ADO Den Haag gebracht en daar vrijgelaten. XR liet na afloop weten morgen weer terug te keren naar het eerste stuk van de A12.

Dat wordt dag twintig van het protest, dat is gericht tegen fossiele subsidies. Daaronder vallen alle belastingkortingen en andere regelingen die het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen.

Bekijk ook: A12 werd anderhalf uur lang geblokkeerd door demonstranten van Extinction Rebellion

00:53
Een waterkanon kon er niet voor zorgen dat de demonstranten van de A12 afgingen.