Ga naar de inhoud
Yvon K.

Rechtbank doet geen uitspraak in zaak gifmoord: 'Zou alleen vragen oproepen'

Yvon K., eerder in de rechtbank met een pruik. Beeld © Bron: Eric Elich

De rechter heeft vanmiddag geen uitspraak gedaan in de gifmoordzaak waarin Yvon K. terechtstond. Ze werd verdacht van moord met voorbedachten rade op haar partner en voormalig supermarkteigenaar Chris Grinwis, maar pleegde maandag zelfmoord. "Wat wij ook zouden zeggen, het zou alleen maar meer vragen oproepen."

Dat zei de rechter vanmiddag in de rechtbank van Breda. "Waarom dan vrijspraak? Waarom dan een veroordeling?", zouden de vragen zijn. "Daarom heeft de rechtbank besloten om niets te zeggen."

K. was verdachte in de zogenoemde 'gifmoord-zaak'. Ze werd verdacht van moord met voorbedachten rade op haar partner en voormalig supermarkteigenaar Chris Grinwis.

Hij overleed in de avond of nacht van 8 op 9 december 2020 in zijn woning aan de Dorpsstraat in het Brabantse Halsteren. In zijn bloed werd een hoge dosering zelfmoordmiddel gevonden. In K.'s woning werd datzelfde middel gevonden, de vrouw was consulente voor de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Maar ze hield drie jaar lang vol: "Ik heb hem niet vergiftigd. Ik heb geen hulp geboden. Ik heb niets gedaan."

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Twee maanden voor het overlijden van Grinwis had hij zijn testament aangepast en werd K. opeens de enige erfgename. De officieren van justitie eisten begin deze maand 19 jaar cel tegen haar, vandaag zou K. voor de rechter verschijnen.

Geen veroordeling

Maar afgelopen maandag maakte K. een einde aan haar leven. Waarom is nog niet duidelijk, maar vaststond is dat de rechter daarom vandaag geen uitspraak meer kon doen: er was immers niemand meer om te veroordelen of vrij te spreken.

Politie:
Lees ook:
Politie: verdachte van gifmoord Yvon K. overleed door zelfdoding

Toch sprak de rechter zich vandaag wel uit over de zaak. Zo wenste de rechter de nabestaanden iedereen veel sterkte. "Het was maandag een triest bericht, met name toch ook voor de dochter van Yvon. En voor u als advocaat, het is ook voor u een afloop die u ook niet had gewild, en die de rechtbank ook zeker niet had gewild."

De rechter vertelde dat er deze week veel discussie in de media is ontstaan over of de rechter wel of niet iets zou zeggen over het vonnis. "Ik kan best vertellen dat de rechtbank hier ook over heeft nagedacht." Toch heeft de rechter dus besloten om niets te zeggen. We zullen dus nooit weten of Yvon vandaag zou zijn veroordeeld of niet.

'Uitermate onbevredigend'

Esther Vroegh, advocaat van Yvon, noemt dat 'uitermate onbevredigend'. "We hadden van harte gehoopt dat er vandaag duidelijkheid zou komen over de schuld of onschuld van cliënte", reageert ze op het besluit van de rechter. "We hebben de afgelopen drie jaar schouder aan schouder gestreden. Het is heel dramatisch dat iemand in het zicht van die finish zich van het leven heeft beroofd omdat ze het niet meer zag zitten."

De vraag blijft wie er nu het geld uit de erfenis van Grinswis krijgt. Vroegh daarover: "Ik heb geen idee, ik ben gelukkig iemand die geen verstand heeft van erfenissen. We krijgen er Yvon of Chris er in ieder geval niet mee terug. Het gaat over heel veel geld, maar het blijft een zaak met alleen maar verliezers."

Overleden
Lees ook:
Overleden Yvon K. kon niet worden veroordeeld: heeft ze nog recht op miljoenenerfenis?