Ga naar de inhoud
Advies aangenomen

Hoge Raad: veroordeling Jos B. voor dood Nicky Verstappen kan in stand blijven

Jos B. is veroordeeld voor het doden van Nicky Verstappen in 1998. Beeld © Petra Urban

Jos B. is vandaag onherroepelijk veroordeeld tot 16 jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Hij krijgt wel drie maanden strafkorting omdat de behandeling zo lang heeft geduurd. B. heeft zijn betrokkenheid bij de dood van Nicky altijd ontkend, maar zijn DNA werd op de pyjama- en onderbroek van de jongen aangetroffen.

B. was in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Bosch, wat betekent dat de Hoge Raad alle documenten over de strafzaak opnieuw moest beoordelen. In juni kwam de Hoge Raad met het advies om de veroordeling in stand te houden. Hoewel dat advies niet bindend was, is er wel gehoor aan gegeven.

De strafzaak over de dood van Nicky Verstappen komt daarmee in Nederland tot een einde. Alleen het Europese Hof zou nu de veroordeling nog kunnen veranderen.

Jeugdkamp

Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 van het jeugdkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later in een nabijgelegen kerstbomenperceel gevonden. Heel lang leek de zaak onopgelost te blijven.

Pas in 2018, na een grootschalig DNA-onderzoek, kwam B. in beeld. Zijn DNA werd aangetroffen op de pyjama- en onderbroek van Nicky. De onderbroek zat ook binnenstebuiten en achterstevoren.

Advies
Lees ook:
Advies aan Hoge Raad: laat veroordeling in zaak-Nicky Verstappen in stand

Zelf verklaarde hij dat hij de jongen had gevonden toen hij al was overleden. "Ik heb gezocht naar ademhaling, geluisterd of er hartslag was", verklaarde hij in 2020 in de rechtbank.

B. zou de kleding van Nicky hebben gefatsoeneerd, waardoor zijn DNA op de kleding terechtkwam. Die verklaring noemde de rechter 'niet aannemelijk', vanwege de plekken waar het DNA was aangetroffen. B. maakte de vondst naar eigen zeggen niet eerder bekend aan de politie, omdat hij bang was dat hij schuldig zou lijken door zijn zedenverleden.

Beluister de verklaring van verdachte Jos B. in zaak-Nicky Verstappen

02:13
In 1998 raakte Nicky Verstappen (11) vermist op de Brunssummerheide. Het DNA van B. werd op zijn lichaam gevonden.

Vorige uitspraak

In november 2020 werd B., op wiens computer kinderporno werd gevonden, door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor de ontvoering, het misbruik en de dood van Nicky. In januari vorig jaar verhoogde het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep de straf naar 16 jaar cel.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update