Ga naar de inhoud
Begin 2025

Ook 'eenmansjury' Maarten van Rossem weg bij Slimste Mens

'Eenmansjury' Maarten van Rossem in zijn stoel bij De Slimste Mens. Beeld © ANP

Ook Maarten van Rossem zal na het winterseizoen 2024-2025 bij het programma De Slimste Mens vertrekken. Eerder maakte presentator Philip Freriks al bekend dan te stoppen. Hij zal worden vervangen door Herman van der Zandt.

De 79-jarige Van Rossem meldt zijn besluit in een gesprek met De Telegraaf. "We weten het al een tijdje", zegt hij op de site van de krant. 

"In februari 2025 is mijn laatste uitzending te zien", zegt Van Rossem. "Op hetzelfde moment dat Philip vertrekt. Twee jaar geleden, dus al ver voordat Herman bij deze omroep in beeld was, besloot hij om het 25ste seizoen nog vol te maken en het daarbij te laten. Toen zei ik: als jij weggaat, ga ik ook weg."

'Heel eind weg'

Van Rossem zegt ook: "Er verder over speculeren is onzinnig en, als ik voor mezelf mag spreken, ook zeer onaangenaam. Bovendien is het nog een heel eind weg. Misschien zijn we allebei wel dood."

Maarten
Lees ook:
Maarten van Rossem niet verrast over vertrek Philip Freriks bij De Slimste Mens

Eerder deze maand speculeerde Van Rossem nog dat hij tot zijn honderdste de taak van eenmansjury zou willen blijven uitvoeren. Maar dit deed hij vooral om de mensen die een hekel aan hem hebben te sarren, erkent hij nu.

Eenmansjury

"Ik vond al die speculaties over ons en het programma maar gezeur", aldus Van Rossem. "Tot mijn honderdste blijven, dat vond ik wel geestig. In werkelijkheid ga ik dat natuurlijk niet doen. Weet ik veel of ik die leeftijd überhaupt haal. Door te stellen dat ik zou blijven zitten waar ik zit, heb ik er bewust voor gekozen om mensen een beetje te ergeren."

Freriks en Van Rossem maken het programma al sinds 2012. Onder hun leiding is de kennisquiz een van de best bekeken programma's op de Nederlandse televisie geworden. Het is nog niet bekend wie Van Rossem gaat opvolgen als eenmansjury, zegt een woordvoerder van de omroep KRO-NCRV.

Maarten van Rossem vertelde eerder bij RTL Boulevard niet verrast te zijn door het vertrek van Freriks. Bekijk het fragment hier:

Maarten van Rossem niet verrast over vertrek Philip Freriks bij De Slimste Mens

01:53