Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Het gaat om een gebiedsverbod op een bepaald moment, bijvoorbeeld gerelateerd aan een voetbalwedstrijd.
Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda gezegd tegen het ANP. Het ministerie kan er nog niets over zeggen omdat ze nog met de steden in gesprek zijn.
Aanleiding zijn de ongeregeldheden gisteren tijdens en na de wedstrijd van Ajax tegen Feyenoord. Supporters die naar de wedstrijd van Ajax tegen Feyenoord waren gekomen, konden hun frustraties niet beheersen. Ze gooiden eerst een plastic beker het veld op en daarna tot twee keer toe vuurwerk. De wedstrijd werd gestaakt. Daarna ontstonden rellen rond het stadion.
De digitale meldplicht moet het relschoppers onmogelijk maken om zich tijdens een voetbalwedstrijd van hun club in of bij het stadion te begeven. De burgemeester van Breda heeft namens de burgemeesters voetbalzaken in zijn portefeuille.

De politie heeft vijftien aanhoudingen verricht na afloop van de gestaakte wedstrijd. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.
Agenten werden buiten het stadion met straatstenen bekogeld en supporters van Ajax drongen de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnen met geweld. Twee agenten raakten gewond. De politie zegt alles op alles te zetten om de verantwoordelijken op te sporen.
Bekijk hier beelden van de ongeregeldheden:
Ajax-supporters bestormen ingang Arena en raken slaags met ME
Depla noemt het 'diep triest' wat er in Amsterdam is gebeurd. "Dit is het werk van zogenaamde voetballiefhebbers die zeggen dat ze handelen uit clubliefde. Het is een feit dat in sommige stadions tribunes in handen zijn van de harde kern, die zich aan niets of niemand meer storen. Ze eigenen zich het voetbalfeest toe. In de Johan Cruijff ArenA is dat waarschijnlijk ook zo."
Depla wijst erop dat er gisteren vuurwerk of fakkels vanaf tribunes werden gegooid. "Dat is op de een of andere manier in het stadion terechtgekomen. Dit moet echt stoppen. De KNVB en de clubs moeten weer de baas zijn in het stadion. Niet die gasten die het altijd en overal weer verpesten voor alle goedwillende voetballiefhebbers." Volgens de burgemeesters zijn er steeds meer mensen die 'echt helemaal klaar zijn' met het geweld rond wedstrijden. "Het maatschappelijk draagvlak voor voetbal kan zo verdwijnen."
Volgens Depla is een meldplicht voor hooligans tijdens voetbalwedstrijden juridisch en technisch niet eenvoudig te organiseren. "Je komt al gauw terecht bij grondrechten zoals bewegingsvrijheid. Het Openbaar Ministerie is daar terecht huiverig voor."