Ga naar de inhoud
Woensdag uitspraak

Yvon K. overleden, verdachte van gifmoord op supermarkteigenaar

Politie en ambulance bij de woning van Yvon K. Beeld © SQ Vision Mediaprodukties

Yvon K., die verdacht werd van het doden van haar partner Chris Grinwis door hem te vergiftigen, is vanochtend dood aangetroffen in haar woning in Tilburg. Dat bevestigt haar advocaat Esther Vroegh aan RTL Nieuws.

De politie ging vanmorgen na een melding met meerdere eenheden naar de woning van K. in Tilburg. Daar hebben zij vervolgens de voordeur ingetrapt, vertelt een politiewoordvoerder aan RTL Nieuws. "Ambulancemedewerkers zijn eerst naar binnen gegaan. Zij troffen een overleden persoon aan." 

De forensische opsporing van de politie doet nu verder onderzoek in de woning. Het is nog onduidelijk hoe ze om het leven is gekomen. In haar woning is een afscheidsbrief gevonden.

'Vanochtend nog mail gehad'

De advocaat van K., Esther Vroegh, noemt het overlijden 'heel schrijnend'. "We hebben elkaar vorige week nog gezien. Toen vertelde ze aan mij hoe spannend ze het vond en hoe nerveus ze was voor de uitspraak woensdag. Vanochtend kreeg ik nog een mail van haar. Niets wees erop dat er iets met Yvon zou gebeuren."

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

K. was verdachte in de zogenoemde 'gifmoord-zaak'. Ze werd verdacht van moord met voorbedachten rade op haar partner en voormalig supermarkteigenaar Chris Grinwis.

Woensdag uitspraak

Die overleed in de avond of nacht van 8 op 9 december 2020 in zijn woning aan de Dorpsstraat in het Brabantse Halsteren. In zijn bloed werd een hoge dosering zelfmoordmiddel gevonden. In K.'s woning werd datzelfde middel gevonden, de vrouw was consulente voor de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Maar ze hield drie jaar lang vol: "Ik heb hem niet vergiftigd. Ik heb geen hulp geboden. Ik heb niets gedaan."

Twee maanden voor het overlijden van Grinwis had hij zijn testament aangepast en werd K. opeens de enige erfgename. De officieren van justitie eisten begin deze maand 19 jaar cel tegen haar, woensdag zou de rechter uitspraak doen in de zaak.

OM
Lees ook:
OM eist 19 jaar cel tegen verdachte van gifmoord op rijke supermarkteigenaar

Vroegh zegt dat dat nu niet meer gaat gebeuren, de rechter zal de zaak volgens haar niet-ontvankelijk verklaren. "Yvon en ik hebben drie jaar lang naast elkaar gestreden voor vrijlating. Dat wordt nu op het allerlaatste moment gestopt. We zullen nooit weten wat de rechter zou hebben besloten. Dat is schrijnend voor haar, voor haar naasten, maar ook voor de naasten van Chris Grinwis."