Ga naar de inhoud
'Verdriet en teleurstelling'

Laatste wens Ajax-fans (7 en 14) wordt zwarte dag, stichting twijfelt over nieuwe verzoeken

Meerdere keren belandde vuurwerk op het voetbalveld. Beeld © ANP

Wat een leuke laatste wens had moeten zijn voor twee ernstig zieke jongens van 7 en 14 jaar, eindigde in verdriet en teleurstelling. Nog één keer wilden ze een wedstrijd van Ajax bijwonen. Hooligans maakten daar met vuurwerk en geweld een abrupt einde aan, de wedstrijd werd gestaakt. "Niet te bevatten", zegt directeur Hanneke Verbrug van Make-A-Wish Nederland.

De 14-jarige jongen was 'superfan' van Ajax en kon – omdat hij zelf niet meer kan zitten – normaal niet naar een voetbalwedstrijd van zijn ploeg. Make-A-Wish maakte dit in samenwerking met Stichting Ambulance Wens toch mogelijk. "Hij keek met enorm veel blijdschap en positiviteit naar zijn wens uit", vertelt Verbrug.

20.000
Lees ook:
20.000 patiënten overleden, maar net zoveel wensen vervuld: 'Wrange maar mooie mijlpaal'

"Hij had een mooie plek met andere rolstoelgebruikers", vervolgt de directeur. Toen de wedstrijd definitief werd gestaakt, ontstond er volgens haar veel paniek. "Hij heeft wel redelijk rustig en kalm gereageerd. Hij kon ook snel het stadion uitkomen." Zijn familie had niet hetzelfde geluk: zij moesten buiten wachten op een taxi, terwijl daar 'van alles aan de hand was'. "Ze hebben zelfs last gehad van het traangas dat gespoten werd."

Nadat de wedstrijd werd gestaakt ontstonden er rellen buiten het stadion. Het ging er heftig aan toe, zie je in de video hieronder:

Ajax-supporters bestormen ingang Arena en raken slaags met ME

01:03
Na afloop van de gestaakte wedstrijd Ajax-Feyenoord heeft de ME moeten ingrijpen.

De 7-jarige jongen, die in de Skybox zat op uitnodiging van Ajax, kon het stadion pas rond 18.00 uur verlaten door de ongeregeldheden buiten. Beide jongens en hun families kwamen uiteindelijk wel veilig thuis.

Verdriet en teleurstelling

Verbrug is verdrietig en boos. De 14-jarige jongen wist volgens haar wel dat Ajax de wedstrijd waarschijnlijk niet ging winnen, maar deze situatie kwam als een verrassing. "Je stuurt kinderen naar een wedstrijd in de hoop dat hun allerliefste wens in vervulling gaat en zorgt voor blijdschap en positiviteit", vertelt ze, "maar het veranderde in het tegenovergestelde. Dat zorgt voor veel verdriet en teleurstelling."

Op X, voorheen Twitter, wordt ontdaan op de afgebroken wensen gereageerd. Mensen noemen het 'ontzettend naar' en roepen Ajax op om iets voor de wenskinderen te regelen.

Hoewel er altijd wel iets mis kan gaan bij een wens, heeft Verbrug het nog niet eerder zoals gisteren meegemaakt. In de coronaperiode werden bijvoorbeeld weleens reizen geannuleerd, "maar dat was dan nog een soort overmacht die je kon begrijpen", vertelt de directeur.

"Dat dit moedwillig gebeurt, door een aantal relschoppers die niet beseffen wat ze anderen aandoen, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt."

Make-A-Wish Nederland gaat door de gebeurtenissen van gisteren serieus overwegen of dit soort 'risicowedstrijden' wel als wens kunnen dienen. "Zolang dit soort situaties blijven voorkomen, gaan we zulke wedstrijden zeker afraden." Als een kind echt heel graag naar zo'n wedstrijd wil, zullen alle risico's vooraf worden besproken.

Nieuwe wens

Make-A-Wish Nederland gaat vandaag contact zoeken met de twee jongens die gisteren bij de wedstrijd aanwezig waren. "We gaan zeker proberen iets recht te zetten", zegt Verbrug. Ze is zich ervan bewust dat 'deze nare ervaring' daarmee niet verdwijnt, maar hoopt – eventueel samen met Ajax – iets goed te maken.

Verbrug heeft de moeder van de 14-jarige jongen al wel gesproken over de ervaringen gisteren. Hoewel de jongen volgens haar enorm van de voorpret in de maanden voorafgaand aan de wedstrijd heeft genoten, is de wens wel in een 'enorme teleurstelling' geëindigd. "We moeten echt iets voor hem gaan doen zodat hij er op een positieve manier op kan terugkijken."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update