Ga naar de inhoud
Kort geding

Extinction Rebellion naar rechter om inzet waterkanon

Inzet van het waterkanon tegen demonstranten van Extinction Rebellion, afgelopen zaterdag. Beeld © Sandra Uittenbogaart

Extinction Rebellion wil via de rechter de inzet van een waterkanon verbieden bij klimaatdemonstraties op de A12. De actiegroep kondigt aan dat het een kort geding tegen de Staat aanspant.

De dagvaarding gaat vandaag of morgen de deur uit en daarna wordt bepaald wanneer de rechtszaak dient.

Advocaat Willem Jebbink van de actiegroep noemt de inzet van het waterkanon 'volstrekt onnodig en disproportioneel'. Hij wijst erop dat demonstranten worden bespoten met een sterke straal, terwijl er geen sprake is van een bedreigende of gevaarlijke situatie. "Waterkanonnen zijn geweldsmiddelen en maken inmiddels slachtoffers. Demonstranten worden over het wegdek gespoten en lopen blauwe plekken op door de kracht van de straal."

Politie
Lees ook:
Politie maakt einde aan 16de blokkade Extinction Rebellion op A12

Volgens Jebbink stond het waterkanon zaterdag zo hard dat actievoerders hun nieren moesten beschermen door tassen op hun rug te dragen. "De overheid moet burgers die vreedzaam hun mening uiten beschermen. Niet hen met nodeloos geweld te lijf gaan."

Dagelijkse blokkade A12

De inzet van dit middel dient in de ogen van de advocaat geen enkel doel, omdat daarmee de demonstranten niet worden verjaagd. Bovendien werden de waterkanonnen op 18, 19 en 20 september pas ingezet toen demonstranten al waren aangehouden. "Zij werden ingesloten tussen de politielinie en het waterkanon, wat doet vermoeden dat het hier om lijfstraffen gaat."

Extinction Rebellion voert sinds 9 september dagelijks actie op de A12 door de snelweg te blokkeren, gisteren voor de zestiende keer. Ze proberen daarmee de overheid te dwingen te stoppen met regelingen die de fossiele industrie steunen. De afgelopen drie dagen zijn ruim duizend mensen aangehouden. Gisteren werd de waterwerper niet ingezet.

In deze video leggen we uit hoe Extinction Rebellion is uitgegroeid tot een club met aanhangers over de hele wereld:

Je laten arresteren voor het klimaat: dit is Extinction Rebellion

06:11
Dit is actiegroep Extinction Rebellion.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS