Ga naar de inhoud
Fotograaf

Afscheid van Erwin Olaf voor publiek in Amsterdamse Westerkerk

Erwin Olaf in 2019. Beeld © ANP / Koen van Weel

Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen vanmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd.

Aanstaande woensdag wordt in een besloten kring afscheid genomen van de fotograaf, is te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

Uitdagende foto's

Olaf werd op 2 juli 1959 geboren in Hilversum en werd internationaal bekend met zijn werk, dat naar eigen zeggen 'diversiteit viert in al zijn vormen' en zich met name richt op gemarginaliseerde individuen.

Foto's van Olaf bevatten vaak een uitdagende stijl met veel naakt, die in het begin als provocerend werd gezien. Later kreeg de fotograaf vooral erkenning voor zijn werk. Olaf exposeerde in binnen- en buitenland.

Bekijk ook: dit was het leven van Erwin Olaf

01:54
Hij was een van Nederlands bekendste fotografen: Erwin Olaf. Met choquerende naaktfoto's in de jaren 80 werd hij wereldberoemd, later fotografeerde hij de koninklijke familie. Een overzicht van een bewogen leven.

In de rouwadvertenties zaterdag in de Volkskrant stonden velen stil bij de dood van de fotograaf.

Veel reacties

Naast zijn familie plaatsten onder anderen Joop van den Ende, minister Robbert Dijkgraaf en het Rijksmuseum een advertentie. De familie van de fotograaf plaatste een advertentie met boven zijn volledige naam, Erwin Olaf Springveld, de uitspraak: "Ik heb mazzel met zo'n mooi leven. Alles eruit gehaald wat erin zit."

In een advertentie ondertekend door minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media wordt Olaf 'beeldbepalend voor de Nederlandse en internationale fotografie' genoemd. Ook tijdschrift Linda. en de Volkskrant zelf plaatsten advertenties voor de fotograaf.

Fotograaf
Lees ook:
Fotograaf Erwin Olaf op 64-jarige leeftijd overleden
Bron: RTL Nieuws / ANP