Ga naar de inhoud
'Schofterig'

Politiebonden zijn voetbalrellen zat, Ajax verontschuldigt zich

Beeld © ANP

Politievakbonden ACP en NPB vinden het tijd worden dat de KNVB en clubs hard optreden tegen geweld in en rond voetbalstadions. Dat zegt ACP-voorzitter Wim Groeneweg na afloop van de gestaakte wedstrijd Ajax-Feyenoord.

Na afloop van de wedstrijd Ajax - Feyenoord gisterenmiddag werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit. "Het is vreselijk om te zien hoe het in Amsterdam uit de hand is gelopen. Niet door goedwillende supporters, maar door relschoppers", zegt Groeneweg.

'Schofterig'

Een woordvoerder van de NPB noemt het 'schofterig' hoe de Ajax-aanhangers tekeer zijn gegaan. "Het is in- en intriest. Als je weet hoeveel capaciteit er steeds op gaat aan dit soort inzet. Dat is de reden dat we niet in de wijk zijn. Óf je zorgt voor meer agenten óf je zorgt voor betere naleving van bijvoorbeeld de stadionverboden en de meldplicht van mensen."

Drie
Lees ook:
Drie aanhoudingen na rellen rond stadion na gestaakte Klassieker Ajax - Feyenoord

Ook Ajax-coryfee Marco van Basten legt de bal bij de politiek "Als het dan zo belangrijk is, dan moet de politiek er echt een zaak van maken. Het houdt een keer op joh, dit kan toch niet meer?"

De wedstrijd werd kort na rust gestaakt, nadat er voor de tweede keer vuurwerk op het veld was gegooid vanuit de tribunes. Op dat moment stond het 0-3 voor Feyenoord. Het publiek werd verzocht naar huis te gaan.

'Wat doe ik hier?'

Tienduizenden fans dropen teleurgesteld af. "Vandaag lekker met mijn dochter naar de klassieker Ajax-Feijenoord geweest. [...] Dat Feijenoord dan sterker is neem je op de koop toe , maar als je dan ziet wat er voor de rest op de tribune en rondom het stadion aan de hand is, dan vraag ik me wel eens af wat doe ik hier", schrijft supporter Anton Hendriks op Facebook.

Met hem zagen velen hoe huilende kinderen met hun ouders het stadion verlieten. 

Honderden relschoppers gingen vervolgens niet naar huis, maar zochten de confrontatie met de politie en ME en bestormden het hoofdgebouw van het stadion. De ME slaagde er snel in het stadion te ontzetten en ervoor te zorgen dat spelers in de kleedkamers en de officials in het gebouw veilig bleven. 

Tot nu toe zijn drie relschoppers aangehouden.

De directie en raad van commissarissen van Ajax nemen afstand van het wangedrag van hun aanhang. "Dit is niet het gedrag dat bij Ajax hoort", stelt de club in een kort statement. 

Excuses Ajax

Ajax noemt de teleurstelling over de slechte seizoensstart 'volkomen begrijpelijk.'  Maar dat mag volgens de club nooit aanleiding zijn voor ordeverstoringen.

"Wij verontschuldigen ons tegenover iedereen die zich onveilig heeft gevoeld of hier op een andere manier last van heeft gehad", meldt de club.  

'De maat is vol'

Ook burgemeester Femke Halsema reageerde gisterenavond op de ongeregeldheden. Halsema was zelf aanwezig in de Johan Cruijff ArenA en schrijft op Instagram: 

"Niet voor het eerst verpest een groep relschoppers het voor al die trouwe Ajax-fans die ook ziek zijn van een slechte seizoenstart, maar zich wel gedragen. Vuurwerk op het veld, het intrappen van de hoofdingang, het gooien van stenen en vuurwerk naar de politie: de maat is wel vol."

Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen vindt de Amsterdamse burgemeester.

Bekijk ook: Ajax-supporters bestormen ingang Arena en raken slaags met ME

01:03
Bron: RTL Nieuws