Ga naar de inhoud
Afschaffen fossiele industrie

Politie maakt einde aan 16de blokkade Extinction Rebellion op A12

Demonstranten van Extinction Rebellion hebben voor de zestiende dag op rij de Utrechtsebaan bezet. Beeld © ANP

De politie heeft vanmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk weer opengesteld voor het verkeer.

Klimaatdemonstranten gingen vandaag rond het middaguur de A12 op. Actievoerders van Extinction Rebellion vormden voor de zestiende keer op rij een wegblokkade waarmee ze de overheid proberen te dwingen te stoppen met regelingen die de fossiele industrie steunen.

1800
Lees ook:
1800 burgers doen oproep voor A12 blokkade Extinction Rebellion

Demonstreren op de A12 mag niet en de gemeente verwees de demonstranten naar de Koekamplaan naast het Malieveld en de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Aanhoudingen

In totaal zijn 317 actievoerders aangehouden. Een van hen is opgepakt voor het afsteken van vuurwerk, meldt de politie. Gisteren werden 552 klimaatactivisten aangehouden na de blokkade, ruim twee keer zoveel als een dag eerder toen 213 demonstranten werden gearresteerd.

Extinction Rebellion voert sinds 9 september dagelijks actie op de A12.

XR wijst erop dat Nederland al meer dan tien jaar geleden beloofde om uiterlijk in 2020 subsidies stop te zetten die schade aan het milieu opleveren. "Zolang het kabinet weigert te luisteren, zijn we gedwongen actie te voeren", zei Amber Daal van Extinction Rebellion eerder.

Bekijk ook: je laten arresteren voor het klimaat: dit is Extinction Rebellion

06:11
In deze video leggen we je uit hoe Extinction Rebellion is uitgegroeid tot een club met aanhangers over de hele wereld. En wat hun burgerlijk ongehoorzame acties de groep opleveren.