Ga naar de inhoud
'Wees scherp'

Niks uit de geldautomaat: criminelen stelen geld met 'cashtraps'

Beeld © Politie

Criminelen hebben op tien verschillende plekken in Den Haag 'cashtraps' geplaatst in geldautomaten. Dat is een soort afdekplaatje voor de opening waar normaal het gepinde geld uitkomt. De briefjes blijven erachter hangen en kunnen later door de dieven worden opgehaald.

De tien cashtraps werden in de afgelopen twee weken in het centrum van de stad gevonden, schrijft de politie op Facebook. "Op een later moment komt de verdachte terug om de cashtrap van de geldautomaat af te halen. Zo heeft hij het geld dat u had opgenomen."

Geen primeur

De politie drukt mensen op het hart 'scherp te zijn' op verdachte situaties bij geldautomaten. Hoewel de politie spreekt van een nieuwe manier van oplichting, had Den Haag niet de primeur. Zo werd in Tilburg in maart vorig jaar een man op camerabeelden vastgelegd die een cashtrap plaatste. In Zwolle werd een maand eerder het gewiekste kunstje ook uitgehaald. 

'Ik
Lees ook:
'Ik dreigde de oplichters net zo lang te stalken tot ik mijn geld terug had'

Omdat bij geldautomaten beveiligingscamera's hangen, duiken de verdachten van 'cash trapping' weleens op in opsporingsprogramma's. Vaak dragen ze dan mondkapjes en petten om op beelden niet herkend te worden.

Op de website van Opsporing Verzocht stond eerder: "Accepteer niet dat uw geld niet uit de automaat komt, maar bel het telefoonnummer dat er op staat voor zulke noodgevallen. Loopt u erbij weg, dan bestaat de kans dat een oplichter met uw geld aan de haal gaat."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update