Ga naar de inhoud
Na oproep aan gemeenten

COA: komende dagen genoeg opvangplekken voor nieuwe asielzoekers

Mensen wachten bij de ingang van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden 'om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen'.

Het is niet bekend welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

Snel meer plekken nodig

De komende tijd is nog veel meer opvangcapaciteit nodig , zegt het COA. Van der Burg had de gemeenten gisteren gevraagd snel extra opvang te regelen voor 200 volwassen asielzoekers en 250 minderjarigen. Vooral veel minderjarige alleenstaanden asielzoekers meldden zich de afgelopen dagen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Arnhem had al gereageerd op de oproep van de staatssecretaris door plek te bieden voor tweehonderd volwassen asielzoekers, die worden ondergebracht op schepen. Een eerste schip herbergt 95 asielzoekers, een tweede schip wordt de komende dagen verwacht. Zwolle liet daarnaast weten onderdak te kunnen bieden aan zestig asielzoekers.

Dringende
Lees ook:
Dringende oproep aan gemeenten: 450 plekken voor asielzoekers nodig

Met de gemeente Westerwolde, waaronder Ter Apel valt, is afgesproken dat in het aanmeldcentrum niet meer dan 2000 mensen zullen worden opgevangen. Om dat te voorkomen zijn nu 'acuut' opvangplekken nodig.

Bovengemiddeld aantal

"Ieder jaar is de dagelijkse instroom van asielzoekers in september het hoogst, maar dit jaar is het aantal personen dat zich per dag meldt in Ter Apel bovengemiddeld hoog", zei Van der Burg gisteren. Het is al een aantal keren voorgekomen dat meer dan 250 personen per dag zich meldden.

Van der Burg verwacht dat de nood ook na volgende week hoog zal blijven. Hij zint op maatregelen en belooft gemeenten hier 'zo spoedig mogelijk' over te informeren.

Bekijk ook: Asieldeal kwestie van 'zoeken, zoeken, zoeken'

00:46
Begin juli sprak het kabinet over gezinshereniging, het meest heikele punt van de onderhandelingen. "Alle gesprekken maken je creatief", zei staatssecretaris Van der Burg (Asiel).