Ga naar de inhoud
Hoofdverdachte Taghi

Uitspraak liquidatieproces Marengo in februari, verdediging vindt dit 'niet haalbaar'

Politie bij de extra beveiligde rechtbank tijdens een eerdere zitting in het Marengo-proces. Beeld © ANP / Remko de Waal

De rechtbank Amsterdam doet op 27 februari volgend jaar, 'behoudens bijzondere omstandigheden', uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Dat gebeurt in de zaken van alle verdachten.

Aanvankelijk stond de uitspraak op 20 oktober gepland, maar de rechtbank liet deze zomer weten dat uit te moeten stellen 'gelet op de complexiteit van de beraadslaging in de verschillende zaken'. Wat daar precies mee bedoeld werd, is niet nader toegelicht.

Marengoproces
Lees ook:
Marengoproces niet uitgesteld, verzoek advocaten Taghi afgewezen

Inez Weski

Afgelopen april werd advocaat Inez Weski opgepakt, waardoor de situatie ontstond dat hoofdverdachte Ridouan Taghi en twee medeverdachten zonder advocaat kwamen te zitten. Weski wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld en zat enige tijd in voorarrest.

Taghi's drie nieuwe advocaten hadden om uitstel van de zaak gevraagd om het dossier te bestuderen, maar de rechtbank had dat eerder al afgewezen. "De belangen van verdachte bij een dergelijk lang uitstel wegen minder zwaar dan de belangen om de zaak in eerste aanleg zonder verdere vertraging af te ronden", luidde de motivering destijds.

'Niet haalbaar'

"Dit sterkt cliënt in zijn overtuiging dat het vonnis al klaar is", reageert Taghi's advocaat Michael Ruperti op de nieuwe vonnisdatum. Hij noemt eind februari 'niet haalbaar'. "Dan zijn we nog niet klaar met het lezen van het dossier."

Grote
Lees ook:
Grote vraagtekens bij langer voorarrest Inez Weski: 'Powerplay van het OM?'

'Te vroeg voor laatste woord'

Vandaag stond de dupliek en het laatste woord van kroongetuige Nabil B. op het programma, waarmee de inhoudelijke behandeling van het strafproces afgerond werd. Er staan nog wel procedurele zittingen gepland, de volgende is op 6 oktober.

Advocaat Onno de Jong voerde namens zijn cliënt Nabil B. het laatste woord. De kroongetuige was niet aanwezig in de Bunker in Amsterdam-Osdorp. "Het is nu nog te vroeg voor een laatste woord. Uiteindelijk zal dat komen, maar nu nog niet", zei De Jong namens B. aan het einde van zijn dupliek.

Het Marengoproces

Marengo draait om meerdere moorden en pogingen daartoe. Tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en vijf medeverdachten is een levenslange celstraf geëist. Tegen kroongetuige B. is tien jaar cel geëist. Hij kreeg een lagere strafeis in ruil voor de belastende verklaringen die hij heeft afgelegd.

Een week nadat in maart 2018 naar buiten was gekomen dat B. zich als spijtoptant had gemeld, werd zijn broer doodgeschoten. In 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Deze moorden maken officieel geen onderdeel uit van Marengo, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel van het proces gezien.

Afgelopen maart legden advocaten De Jong en Peter Schouten de verdediging neer van de kroongetuige, een reden werd niet bekendgemaakt. Eerder deze maand werd duidelijk dat De Jong inmiddels wel weer de advocaat is van B. Ook die stap is niet toegelicht.

Bekijk ook - Veel verdachten, zware beveiliging en liquidaties: dit is het Marengo-proces

02:46
Het is een van de grootste rechtszaken in de Nederlandse geschiedenis: het Marengo-proces. Zeventien personen worden verdacht van zes moorden en vier pogingen daartoe.